Składniki:
- około 12 płatów makaronu
- 400 g szpinaku
- 400 g upieczonej dyni
- 700 g passaty
- 2-3 małe cebule
- duży ząbek czosnku
- pieprz, sól
- trochę oleju
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju.
- Wrzucamy szpinak- jeśli jest mrożony czekamy aż się rozpuści na patelni i aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy rozgnieciony czosnek. Dynię również doprawiamy solą i pieprzem.
- Do gorącej wody wrzucamy płaty makaronu i czekamy aż trochę zmiękną.
- Na dno naczynia wylewamy trochę passaty. Każdy płat makaronu smarujemy szpinakiem oraz dynią, zawijamy i układamy w naczyniu. Całość polewamy resztą passaty, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekamy około pół godziny.
Jeżeli ktoś nie chce się bawić w zawijanie makaronu może zrobić z tego dania lasagne :)
Wygląda przepysznie :) Nigdy takiej nie robiłam, ale bardzo lubię wszystkie składniki z których się składa, więc jestem pewna, że smakowała wspaniale :)
OdpowiedzUsuńJa przyznam szczerze nigdy wcześniej nie próbowałam szpinaku i dyni razem, ale bardzo spodobało mi się to połączenie :)
UsuńJa też nigdy ich nie łączyłam, ale oddzielnie używam bardzo często i myślę, że razem smakują super, a dodatkowo fajnie pasują do siebie kolorystycznie ;)
UsuńŚwietna alternatywa dla makaronu ;) dynia - to mi się podoba!
OdpowiedzUsuń