Jabłek jest jeszcze dużo więc warto wykorzystać je i zrobić drożdżówki :)
Składniki:
- 600- 700 g mąki
- opakowanie suchych drożdży
- szklanka mleka roślinnego
- 3-4 łyżki margaryny roślinnej lub oleju kokosowego
- około pół szklanki cukru nierafinowanego
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- cynamon
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Margarynę/ olej rozpuszczamy w mleku.
- Mieszamy mąkę, suche drożdże, cukier i szczyptę soli- warto zacząć od 550- 600 g mąki i później stopniowo dodawać jeśli ciasto będzie się kleić. Dodajemy do tego mleko (temp. pokojowa) i całość mieszamy, wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte na godzinę.
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z cynamonem.
- Kiedy ciasto urośnie dzielimy na części i formujemy "gniazdka". Do wgłębień nakładamy jabłka.
- Pieczemy w temperaturze 190°C przez około 20- 30 min. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń