czwartek, 24 września 2015

Drożdżówki z jabłkami

Jabłek jest jeszcze dużo więc warto wykorzystać je i zrobić drożdżówki :)















Składniki:

  • 600- 700 g mąki
  • opakowanie suchych drożdży
  • szklanka mleka roślinnego
  • 3-4 łyżki margaryny roślinnej lub oleju kokosowego
  • około pół szklanki cukru nierafinowanego
  • szczypta soli
  • 2 duże jabłka
  • cynamon
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Margarynę/ olej rozpuszczamy w mleku. 
  2. Mieszamy mąkę, suche drożdże, cukier i szczyptę soli- warto zacząć od 550- 600 g  mąki i później stopniowo dodawać jeśli ciasto będzie się kleić. Dodajemy do tego mleko (temp. pokojowa) i całość mieszamy, wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte na godzinę.
  3. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z cynamonem.
  4. Kiedy ciasto urośnie dzielimy na części i formujemy "gniazdka". Do wgłębień nakładamy jabłka.
  5. Pieczemy w temperaturze 190°C przez około 20- 30 min. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

1 komentarz: