piątek, 18 września 2015

Czerwona soczewica z cukinią

Zastanawiałam się jak nazwać to danie aż w końcu została soczewica z cukinią. Uwielbiam cukinię- leczo, kotlety, zupa czy po prostu duszona z warzywami- pycha!














Składniki:

  • szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • około 600 g cukinii
  • pół papryki
  • kilka mniejszych pomidorów
  • kilka pieczarek (opcjonalnie)
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • kilka listków świeżej bazylii
  • suszone zioła (u mnie tymianek, zioła prowansalskie i majeranek)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Soczewicę zalewamy 2 szklankami  wody i gotujemy.
  2. Cukinię kroimy- można ją obrać i wydrążyć środek, ja tego nie zrobiłam, ponieważ skórka i pestki były mięciutkie- i dusimy na patelni pod przykrywką. Jeśli zacznie się przypalać podlewamy trochę wodą.
  3. Kiedy cukinia trochę zmięknie kroimy i wrzucamy resztę warzyw i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory tak jak cukinię- można obrać i usunąć pestki.
  4. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną dodajemy świeżą bazylię i suszone zioła do smaku. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. Na talerz wykładamy ugotowaną soczewicę, dodajemy suszone warzywa i gotowe! :)

Jeśli macie jeszcze jakieś cukinie to polecam faszerowane i podpieczone w piekarniku. Ja do moich dodałam co miałam pod ręką :) Umytą i wydrążoną cukinię posypałam czerwoną papryką, dodałam parówkę sojową, ser Violife, pomidory, zieloną cebulkę i koperek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz