Składniki:
- szklanka suchej czerwonej soczewicy
- około 600 g cukinii
- pół papryki
- kilka mniejszych pomidorów
- kilka pieczarek (opcjonalnie)
- ząbek czosnku
- mała cebula
- kilka listków świeżej bazylii
- suszone zioła (u mnie tymianek, zioła prowansalskie i majeranek)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy.
- Cukinię kroimy- można ją obrać i wydrążyć środek, ja tego nie zrobiłam, ponieważ skórka i pestki były mięciutkie- i dusimy na patelni pod przykrywką. Jeśli zacznie się przypalać podlewamy trochę wodą.
- Kiedy cukinia trochę zmięknie kroimy i wrzucamy resztę warzyw i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory tak jak cukinię- można obrać i usunąć pestki.
- Kiedy wszystkie warzywa zmiękną dodajemy świeżą bazylię i suszone zioła do smaku. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Na talerz wykładamy ugotowaną soczewicę, dodajemy suszone warzywa i gotowe! :)
Jeśli macie jeszcze jakieś cukinie to polecam faszerowane i podpieczone w piekarniku. Ja do moich dodałam co miałam pod ręką :) Umytą i wydrążoną cukinię posypałam czerwoną papryką, dodałam parówkę sojową, ser Violife, pomidory, zieloną cebulkę i koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz