Składniki:
- około pół kilograma warzyw (na zdjęciu pieczarki i kalafior)
- 1.5 szklanki mąki
- szklanka piwa
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki oleju
- przyprawy od smaku
Przygotowanie:
- Warzywa kroimy do odpowiedniej wielkości (pieczarek nigdy nie kroję) i wrzucamy je na 2 min do zagotowanej, osolonej wody.
- W tym czasie przygotowujemy ciasto- mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
- Zanurzamy warzywa w cieście i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Najlepiej nada się do tego patelnia grillowa, ponieważ wtedy ciasto nie wchłania tyle tłuszczu. Po usmażeniu można wyłożyć warzywa na ręcznik papierowy, aby pozostały tłuszcz się odsączył.
Takie warzywa można jeść z różnymi rzeczami- po prostu z sosem, z frytkami czy nawet z chlebem. Kto jeszcze nie próbował niech koniecznie je zrobi :)
Kuszą mnie te Twoje przepisy, oj kuszą :D Przepis na parówki będzie na jutro dla robotników a warzywa w cieście piwnym dla mnie :) Pod poprzednim komentarzem się nie podpisałam, Pozdrawiam - Ann :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Cieszę się, że przepisy się podobają :D
Usuń