Składniki:
blacha 23,5 x 23,5 cm
Na biszkopt:
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 60 ml oleju
- łyżka octu jabłkowego
- szklanka mąki
- pół szklanki cukru
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- niecałe pół łyżeczki sody
- szczypta soli
- ekstrakt waniliowy
Dodatkowo:
- 2 puszki schłodzonego mleka kokosowego
- 4-5 łyżeczek cukru pudru
- sok ze średniej cytryny
- 700 ml mleka roślinnego
- 2 budynie cytrynowe (lub waniliowe + aromat cytrynowy)
- herbatniki
- lukier (cukier puder + mleko roślinne + sok z cytryny)
Przygotowanie:
- Sodę mieszamy z octem. Osobno mieszamy suche i mokre składniki. Mokre dodajemy do suchych, do tego ocet z sodą i całość mieszamy. Pieczemy 20- 25 minut w temperaturze 180°C.
- Kiedy biszkopt się piecze przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością mleka- 700 ml na oba budynie.
- Kiedy biszkopt i budyń będą już chłodne przygotowujemy krem. Ubijamy stałą część mleka kokosowego, dodajemy cukier puder i sok z cytryny i dalej chwilę ubijamy.
- Budyń rozsmarowujemy na biszkopcie, na to śmietana kokosowa i układamy herbatniki. Mniej więcej 2- 3 łyżki cukru pudru mieszamy z odrobiną mleka roślinnego i soku z cytryny- lukier ma być gęsty. Polewamy nim herbatniki. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przygotowanie ciasta zajmuje trochę czasu ze względu na czas pieczenia i czekanie aż biszkopt i budyń będą w temperaturze pokojowej, dodatkowo dochodzi czas chłodzenia ciasta. Ale samo mieszanie i przygotowywanie zabiera bardzo mało czasu więc można przeplatać to z innymi czynnościami :) A warto bo ciasto jest przepyszne !
pychotka
OdpowiedzUsuń