wtorek, 11 sierpnia 2015

Cytrynowiec

To ciasto pamiętam z dzieciństwa- było moim faworytem wśród wieeeelu ciast. Ostatnio mi się o nim przypomniało i stwierdziłam, że nie ma na co czekać- trzeba zrobić :D
















Składniki:

blacha 23,5 x 23,5 cm

Na biszkopt:
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 60 ml oleju
  • łyżka octu jabłkowego
  • szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • niecałe pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy

Dodatkowo:
  • 2 puszki schłodzonego mleka kokosowego
  • 4-5 łyżeczek cukru pudru
  • sok ze średniej cytryny
  • 700 ml mleka roślinnego
  • 2 budynie cytrynowe (lub waniliowe + aromat cytrynowy)
  • herbatniki
  • lukier (cukier puder + mleko roślinne + sok z cytryny)

Przygotowanie:

  1. Sodę mieszamy z octem. Osobno mieszamy suche i mokre składniki. Mokre dodajemy do suchych, do tego ocet z sodą i całość mieszamy. Pieczemy 20- 25 minut w temperaturze 180°C.
  2. Kiedy biszkopt się piecze przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością mleka- 700 ml na oba budynie.
  3. Kiedy biszkopt i budyń będą już chłodne przygotowujemy krem. Ubijamy stałą część mleka kokosowego, dodajemy cukier puder i sok z cytryny i dalej chwilę ubijamy. 
  4. Budyń rozsmarowujemy na biszkopcie, na to śmietana kokosowa i układamy herbatniki. Mniej więcej 2- 3 łyżki cukru pudru mieszamy z odrobiną mleka roślinnego i soku z cytryny- lukier ma być gęsty. Polewamy nim herbatniki. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Przygotowanie ciasta zajmuje trochę czasu ze względu na czas pieczenia i czekanie aż biszkopt i budyń będą w temperaturze pokojowej, dodatkowo dochodzi czas chłodzenia ciasta. Ale samo mieszanie i przygotowywanie zabiera bardzo mało czasu więc można przeplatać to z innymi czynnościami :) A warto bo ciasto jest przepyszne !


1 komentarz: