Składniki:
Na lody:
- dwie puszki mleka kokosowego
- 1/3 szklanki cukru
- łyżka ekstraktu z wanilii
- kilka kropel aromatu śmietankowego
Na ciasteczko:
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2-3 łyżki płatków czekoladowych (bezmlecznych)
- łyżka mleka roślinnego
Przygotowanie:
- Mleko kokosowe miksujemy przez kilka minut z cukrem, wanilią i aromatem śmietankowym. Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co godzinę dokładnie mieszamy, aby napowietrzyć lody- w ten sposób nie zamrożą się na kamień.
- Wszystkie składniki na ciasteczko dokładnie mieszamy i całość wkładamy do lodówki.
- Po około 3 godzinach mrożenia lodów (kiedy już trochę zgęstnieją) kruszymy ciasteczko, wsypujemy do masy lodowej i mieszamy całość. Mrozimy dalej do uzyskania odpowiedniej konsystencji lodów.
- Zjadamy, bo są przepyszne <3
Z tego przepisu wyszło mi mniej więcej 1.5 l lodów.
O Matko, jadłabym!!!
OdpowiedzUsuńtakimi lodami bym nie pogardziła, co tam, że boli mnie gardło! :D
OdpowiedzUsuńOdrobina nie zaszkodzi :D
UsuńSmakowite bardzo :)
OdpowiedzUsuń