środa, 15 lipca 2015

Wegańskie lody ciasteczkowe z masłem orzechowym

Już od jakiegoś czasu zabierałam się do zrobienia domowych lodów. Zastanawiałam się tylko nad smakiem i w końcu postanowiłam połączyć moje dwa ulubione- ciasteczko i masło orzechowe!

















Składniki:


Na lody:
  • dwie puszki mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

Na ciasteczko:
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2-3 łyżki płatków czekoladowych (bezmlecznych)
  • łyżka mleka roślinnego

Przygotowanie:

  1. Mleko kokosowe miksujemy przez kilka minut z cukrem, wanilią i aromatem śmietankowym. Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co godzinę dokładnie mieszamy, aby napowietrzyć lody- w ten sposób nie zamrożą się na kamień.
  2. Wszystkie składniki na ciasteczko dokładnie mieszamy i całość wkładamy do lodówki.
  3. Po około 3 godzinach mrożenia lodów (kiedy już trochę zgęstnieją) kruszymy ciasteczko, wsypujemy do masy lodowej i mieszamy całość. Mrozimy dalej do uzyskania odpowiedniej konsystencji lodów.
  4. Zjadamy, bo są przepyszne <3

Z tego przepisu wyszło mi mniej więcej 1.5 l lodów.




Akcja lodowa 2015

4 komentarze: