Składniki:
- szklanka soczewicy
- dwie szklanki wody
- dwie łyżki mąki z ciecierzycy
- łyżka oleju
- przyprawy (u mnie sól, pieprz, ostra papryka i granulowany czosnek)
- dodatkowo olej do smażenia i bułka tarta
Przygotowanie:
- Soczewicę gotujemy w dwóch szklankach wody, pod koniec dodajemy szczyptę soli.
- Po ugotowaniu rozgniatamy, dodajemy mąkę z ciecierzycy, olej i przyprawy. Dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złocisty kolor.
Z całego przepisu wyszło mi około 8 średnich kotlecików. Dodatkowo zrobiłam sałatkę makaronową- makaron kukurydziany (z biedronki), kalarepa, chipsy z jarmużu (miały być dodatkiem do obiadu, ale niestety wyszły mi straaasznie ostre, więc dodałam je do sałatki), przyprawy. Sami widzicie- szybki, prosty i pyszny obiad :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz