Składniki:
na kruche ciasto:
- szklanka mąki
- 100 g margaryny roślinnej
- szczypta soli
- 1-2 łyżki cukru
- ekstrakt z wanilii
- lodowata woda
dodatkowo:
- nugat z Lidla
- świeże owoce lub konfitura
Przygotowanie:
- Składniki na kruche ciasto (poza wodą) ucieramy razem. Następnie stopniowo dodajemy wodę tak, aby ciasto było zwarte. Po rozwałkowaniu wykładamy ciastem formę do tartaletek. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C, aż będą złociste.
- Po ostygnięciu wylewamy rozpuszczony w kąpieli wodnej nugat i wykładamy owoce :)
Po wyłożeniu ciasta warto napełnić formę fasolkami do pieczenia, żeby ciasto się nie zapadło.
Cóż to za nugat? Jest w stałej ofercie, czy tymczasowo?
OdpowiedzUsuńBył w Lidlu bardzo długo, myślałam, że jest na stałe, ale znowu go nie widzę :(
Usuńhttp://src.discounto.de/pics/Angebote/2013-09/593626/678335_Belbake-Nuss-Nougat_xxl.jpg