Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego sojowego
- duży ząbek czosnku
- pół czerwonej papryczki chili
- sól, pieprz
- tymianek
Przygotowanie:
- Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chili kroimy drobno i dodajemy do jogurt, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Sami widzicie, całość trwa dosłownie 2 minuty :) Sos najlepiej smakuje schłodzony przez 1-2 godziny, ale można go również podać zaraz po przygotowaniu. Lepiej uważać z papryczką, ja dodałam pół, ponieważ lubię ostre potrawy, ale jeśli ktoś woli łagodne niech doda jej mniej lub po prostu pominie :)
Mnie zawsze mama prosi o sos czosnkowy ale robię na bazie sojonezu (z mniejszą ilością oleju) :)
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś zrobiłam w ten sposób sos, miał być sojonez :D ale dodałam zbyt mało oleju. Za to sos był pyszny :)
Usuń