Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego lub wody + około szklanka mleka roślinnego
- 3 łyżki wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia
- łyżka posiekanych migdałów (obranych)
- dowolny słodzik
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Kaszę opłukać i ugotować w 2 szklankach mleka lub wody do wchłonięcia płynu (mleko lepiej się nada).
- Po ostygnięciu dodać trochę mleka, 3 łyżki wiórków kokosowych, migdały, słodzik, ekstrakt i zmiksować. Jeśli konsystencja będzie zbyt zbita można dodać więcej mleka, jeśli zbyt rzadka- wiórki kokosowe.
- Z powstałej masy uformować kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Gotowe :)
Żeby skórka łatwo odeszła od migdałów wystarczy zalać je na chwilę wrzątkiem. Nie napisałam dokładnie ile słodzika dodać, bo uważam, że to kwestia indywidualna. Mniej więcej od 2 do 5 łyżek. Ja lubię słodkie rzeczy więc dodałam go więcej. Oczywiście to czym posłodzicie również zależy od Was, może to być cukier, jakiś syrop, daktyle... :)
jaglane pralinki to jedne z moich ulubionych słodkich przekąsek!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie popieram :)
Usuńmuszę wypróbować przepis (:
OdpowiedzUsuńpolecam posmarowanie czymś czekoladowym ;)
OdpowiedzUsuńpolecam posmarowanie czymś czekoladowym ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł ;D !
OdpowiedzUsuńsłodko i zdrowo ! uwielbiam
OdpowiedzUsuń