wtorek, 6 stycznia 2015

Kokosowy sernik z kaszy jaglanej

Dawno już mnie tutaj nie było za co bardzo przepraszam, po prostu brakuje mi czasu. Za to dzisiaj wracam do Was z czymś co podbiło już wiele serc czyli sernik z kaszy jaglanej. U mnie kokosowy ale wiórki kokosowe można pominąć i zrobić tradycyjną wersję :)














Składniki:


Na kruchy spód:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 70 g płatków owsianych
  • 3-4 łyżki oleju kokosowego
  • łyżka mleka roślinnego

Na masę:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego do ugotowania kaszy
  • trochę mniej niż pół szklanki cukru
  • puszka schłodzonego mleka kokosowego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • budyń waniliowy
  • łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Składniki na kruchy spód zagniatamy razem i wykładamy blachę mocno uciskając. Podpiekamy kilkanaście minut w temperaturze 200°C.
  2. Gotujemy kaszę jaglaną na mleku (można na wodzie, ale na mleku uzyskamy lepszy smak- zwłaszcza jeśli użyjemy mleka waniliowego). Kiedy przestygnie ucieramy blenderem. Następnie dodajemy stałą część mleka kokosowego, olej kokosowy, budyń waniliowy, cukier, wiórki kokosowe i całość mieszamy. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę pozostałej wody kokosowej. Wykładamy na podpieczony spód i całość pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180°C. 

Kaszę jaglaną najlepiej ugotować tak, żeby całe mleko się nie wchłonęło lub dodać go jeszcze trochę , żeby łatwiej się później blendowało. Do masy można dodać bakalie i udekorować według uznania. Na zdjęciu ciasto wygląda krzywo, ponieważ nie miałam tak dużego talerza :P

Smacznego! :)


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam kaszę jaglaną i kokos, więc ten sernik to z pewnością coś dla mnie :) Wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne na wolny dzień i lenistwo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem, jak smakował :)

    OdpowiedzUsuń