Składniki:
Na kruchy spód:
- 3/4 szklanki mąki
- 2-3 łyżki cukru
- 70 g płatków owsianych
- 3-4 łyżki oleju kokosowego
- łyżka mleka roślinnego
Na masę:
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego do ugotowania kaszy
- trochę mniej niż pół szklanki cukru
- puszka schłodzonego mleka kokosowego
- 100 g wiórek kokosowych
- budyń waniliowy
- łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Składniki na kruchy spód zagniatamy razem i wykładamy blachę mocno uciskając. Podpiekamy kilkanaście minut w temperaturze 200°C.
- Gotujemy kaszę jaglaną na mleku (można na wodzie, ale na mleku uzyskamy lepszy smak- zwłaszcza jeśli użyjemy mleka waniliowego). Kiedy przestygnie ucieramy blenderem. Następnie dodajemy stałą część mleka kokosowego, olej kokosowy, budyń waniliowy, cukier, wiórki kokosowe i całość mieszamy. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę pozostałej wody kokosowej. Wykładamy na podpieczony spód i całość pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180°C.
Kaszę jaglaną najlepiej ugotować tak, żeby całe mleko się nie wchłonęło lub dodać go jeszcze trochę , żeby łatwiej się później blendowało. Do masy można dodać bakalie i udekorować według uznania. Na zdjęciu ciasto wygląda krzywo, ponieważ nie miałam tak dużego talerza :P
Smacznego! :)
Uwielbiam kaszę jaglaną i kokos, więc ten sernik to z pewnością coś dla mnie :) Wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńW takim razie koniecznie musisz spróbować :)
UsuńPychotka ;)
OdpowiedzUsuńidealne na wolny dzień i lenistwo!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem, jak smakował :)
OdpowiedzUsuńNie ma co się zastanawiać tylko trzeba z robić :D
Usuń