Zawsze czekam na dyniowy sezon. Kupuję dynię, piekę i mrożę. Bardzo polecam, ponieważ wtedy w każdej chwili można przygotować pyszną zupę krem z dyni :)
Składniki:
- około 4 szklanki wody
- kostka bulionu warzywnego
- 2-3 szklanki upieczonej dyni
- 1.5 szklanki mleczka kokosowego
- 2 mniejsze cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka curry
- przyprawy (u mnie pieprz, sól, tymianek)
Przygotowanie:
- Wodę wlewamy do garnka i gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy kostkę warzywną, posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy dynię. Całość miksujemy blenderem.
- Dodajemy mleczko kokosowe oraz przyprawy i chwilę jeszcze gotujemy. Jeśli w zupie będą "grudki" mleka kokosowego (zwłaszcza jeżeli używamy mleka, które było w chłodnym miejscu i już się trochę oddzieliło) należy jeszcze raz użyć blendera.
Jak sami widzicie zupa jest bardzo prosta. Musicie spróbować! :)
Nigdy nie udało mi się zrobić takiej zupy z dyni, która w pełni by mnie satysfakcjonowała :P Twoja wygląda apetycznie, a mleko kokosowe na pewno wniosło wiele smaku :)
OdpowiedzUsuńJa po raz pierwszy robiłam taką zupę i bardzo mi zasmakowała :) Jedyne z czego nie jestem zadowolona to kolor, który miał być piękną pomarańczą :P
Usuń