Zobaczyłam ostatnio w sklepie bakłażany i stwierdziłam, że warto coś z nich przygotować. Przyznam się, że jadłam je po raz pierwszy, ale na pewno coś jeszcze z nich przygotuję :)
Składniki:
- 2 bakłażany
- 150 g kuskusu
- 2-3 pomidory
- cebula
- nadziewane oliwki
- czosnek
- koperek lub pietruszka
- łyżka sosu sojowego
- przyprawy
Przygotowanie:
- Kuskusa zalewamy gorącą wodą (według instrukcji na opakowaniu) i dodajemy łyżkę sosu sojowego.
- Po umyciu i odcięciu zielonej części bakłażanów kroimy je wzdłuż i usuwamy miąższ- po usunięciu kroimy go w kostkę.
- Kroimy pomidory, cebulkę i podduszamy na patelni razem z miąższem bakłażanów. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone oliwki, pietruszkę/koperek, kuskusa i całość przyprawiamy.
- Przygotowanym farszem nadziewamy bakłażany i podpiekamy przez około pół godziny w temperaturze 180°C.
Wygląda cudnie !! Moja siostra często takie robi, bo uwielbia bakłażany ;) Ja raz faszerowałam bakłażana, ale kaszą bulgur, jednak dodałam za dużo kuminu (niemielonego), który popsuł mi całe danie :P
OdpowiedzUsuńZ kaszą bulgur muszą być również pyszne :D No tak, zbyt duża ilość kminu może być zabójcą dania :P
Usuń