piątek, 4 listopada 2016

Sałatka z brokułem i wegańskim serem feta

W końcu wracam do Was z przepisem na przepyszną sałatkę. Ta sałatka pojawiała się u mnie w domu bardzo często w wersji wegetariańskiej więc stwierdziłam, że najwyższy czas przygotować ją w wersji wegańskiej!














Składniki:

  • średni brokuł
  • około 140 g kukurydzy
  • dwie garści słonecznika
  • feta przygotowana z opakowania tofu (180 g)
  • miseczka sosu czosnkowego
  • 3/4 łyżeczki soli

Zajmijmy się najpierw wegańską fetą. W internecie możecie znaleźć wiele przepisów, z którym możecie skorzystać. Metodą prób i błędów opracowałam taki, który u mnie sprawdza się najlepiej.

  • 400 ml przegotowanej wody
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki wody po ogórkach kiszonych
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie tofu naturalnego- 180 g
Składniki na zalewę wlewamy i wsypujemy do słoika, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek- całość dokładnie mieszamy. Tofu kroimy w kostkę i dodajemy do zalewy. Taką mieszankę odstawiamy do lodówki przynajmniej na jeden dzień, najlepiej na dwa dni.


Sos czosnkowy możecie przygotować na różne sposoby. Można skorzystać z tego przepisu, albo wykonać sos z tofu :)

  • opakowanie tofu 180 g
  • ok 3/4 szklanki wody lub mleka sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz do smaku
Tofu blendujemy z połową szklanki wody aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Można dodać resztę wody jeśli chcemy rzadki sos.

Przygotowanie sałatki:

  1. Brokuła gotujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Nie podjadamy, żeby starczyło do sałatki :)
    Należy też uważać, żeby przypadkiem go nie rozgotować. Brokuł i tak zmięknie pod wpływem sosu czosnkowego więc jeśli na początku będzie zbyt miękki to sałatka nie wyjdzie dobra- po prostu zrobi się papka.
  2. Słonecznik wysypujemy na patelnię, dodajemy sól i prażymy przez chwilę.
  3. Układamy kilka drobnych kawałków brokuła na spód miski, na to kilka łyżek sosu czosnkowego, kukurydza i feta. Robimy mniej więcej dwie warstwy (w zależności od wielkości miski) i całość posypujemy uprażonym słonecznikiem.
  4. Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce i zjadamy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz