czwartek, 5 maja 2016

Miód z mniszka lekarskiego

Jest to idealny zamiennik miodu pszczelego. Trzeba poświęcić na niego trochę czasu, ale efekty są przepyszne!


Składniki:

  • 500 g kwiatów mniszka lekarskiego (same kwiaty, bez łodyg)
  • litr wody
  • 2 cytryny
  • kilogram cukru nierafinowanego

Przygotowanie:

  1. Uzbierane kwiaty mniszka rozkładamy na gazecie i zostawiamy na kilka godzin przed domem tak, aby wszystkie robaczki spokojnie mogły je opuścić :)
  2. Kwiaty wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy jedną pokrojoną w plastry cytrynę i gotujemy przez niecałą godzinę, Odstawiamy na 24 godziny.
  3. Odciskamy kwiaty z płynu (najlepiej za pomocą pieluchy), dodajemy kilogram cukru i sok z jednej cytryny. Gotujemy w zależności od tego jaką chcemy gęstość: 1,5- 3 godzin.
  4. Gotowy miód przelewamy do słoiczków.
Kwiaty najlepiej zbierać na terenach w miarę niezamieszkanych. Tak, aby kwiaty nie były zanieczyszczone na przykład spalinami samochodowymi czy też nie były oznaczone przez załatwiające się psy. Miód najlepiej gotować w szerokim naczyniu, wtedy szybciej zgęstnieje, oczywiście gotujemy bez przykrywki. Z podanego przepisu wyszły mi 3 średniej wielkości słoiczki, więc jak ktoś chce więcej miodu to lepiej przepis podwoić :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz