niedziela, 17 kwietnia 2016

Wegańskie bezy

Wegańskie bezy są świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Z ubitej na sztywno piany można zrobić małe bezy, większe, albo torcik Pavlovej- co kto woli :)



Składniki:

  • woda po ciecierzycy (z jednej puszki 400g)
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego bądź kilka kropel aromatu

  1. Wodę z ciecierzycy przelewamy do miski i szykujemy obok wszystkie składniki.
  2. Zaczynamy ubijać ok 10-15 min aż piana stanie się w miarę sztywna, wtedy cały czas ubijając dodajemy ocet, ekstrakt waniliowy i stopniowo cukier puder. Całość ubijamy do uzyskania bardzo sztywnej piany. Mi zazwyczaj zajmuje to 20-30 minut.
  3. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Można też to zrobić za pomocą łyżki.
  4. Suszymy w piekarniku przez około godzinę w temperaturze 100-120`C z termoobiegiem.
  5. Po wysuszeniu czekamy aż ostygną, przekładamy na talerz i zjadamy :)

Z przepisu wyszło mi około 60- 70 bez :)

3 komentarze:

  1. a jak smakują? czuć ten specyficzny posmak ciecierzycy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ogóle nie czuć :) Robiłam zarówno z ekstraktem jak i bez. Obie wersje pyszne, ale warto dodać dla jeszcze lepszego smaku :)

      Usuń
  2. Muszę wypróbować, od jakiegoś czasu mam ochotę na bezy, a te Twoje wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń