Takie babeczki świetnie wyglądają na świątecznym stole obok sernika :) Dodatkowo są proste i pyszne!
Składniki:
- podstawowy przepis na babeczki waniliowe
- masło orzechowe
- garść płatków czekoladowych lub posiekanej czekolady
- puszka schłodzonego mleczka kokosowego
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- posypka (opcjonalnie)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Ciasto na babeczki przygotować zgodnie z przepisem, na samym końcu dodać płatki czekoladowe i wymieszać. Do 12 papilotek wlać po łyżce ciasta. Na środek 1.2 łyżeczki masła orzechowego i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180°C.
- Kiedy babeczki się pieką, przygotowujemy dekoracje. Rozpuszczamy kilka kostek gorzkiej czekolady i na papierze do pieczenia robimy kapelusze, oczy oraz kropeczki na buzię. Można zrobić tylko kapelusze a resztę domalować na kremie.
- Stałą część mleczka kokosowego ubijamy z cukrem i wanilią. Smarujemy przestudzone już babeczki i dekorujemy. Dokładamy kapelusz, oczy i buzię. Nos można wykonać z cukierka lub dodać trochę barwnika spożywczego do kremu. Resztę babeczek dekorujemy posypką.
Urocze:)
OdpowiedzUsuńto najpyszniejsze babeczki, jakie jadłam :)
OdpowiedzUsuń