czwartek, 22 grudnia 2016

Pierniczki

Pieczenie pierniczków zawsze wprowadza mnie w świąteczny nastrój :) chociaż lubię po nie sięgać nie tylko w grudniu :)

















Składniki:

  • 0.5 kg mąki pszennej
  • 125 g margaryny roślinnej
  • 250 g miodu z mniszka, jeśli nie macie to 180 g sztucznego miodu + cukier nierafinowany
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka kakao (gorzkie, nie takie instant)
  • przyprawa do piernika (u mnie całe opakowanie)
  • 4-8 łyżek mleka roślinnego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Najpierw można sobie pomóc mikserem, później rękami. Przyprawy do piernika zawsze sypię "na oko", ja tam lubię aromatycznie pierniki więc niech każdy doda tyle ile chce :) Lepiej zacząć od 4-5 łyżek mleka i później stopniowo dodawać.
  2. Wyrobione ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 dni.
  3. Blat obsypujemy mąką, ciasto wałkujemy i kroimy kształty :) Pieczemy 10 minut w temperaturze 180`C. Po ostygnięciu dekorujemy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz