piątek, 23 grudnia 2016

Seler po grecku

Jedna z obowiązkowych potraw na moim świątecznym stole. Prosta w przygotowaniu i przepyszna!















Składniki:

  • kilogram marchwi 
  • mniejszy korzeń pietruszki
  • średni korzeń selera 
  • duża cebula
  • 200 g pikantnego ketchupu
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • pół szklanki oleju
  • pół litra wody
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • kilka liści laurowych
  • łyżka ziela angielskiego


Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy i kroimy i krążki, podsmażamy.
  2. Marchew, pietruszkę i 1/3 selera myjemy, obieramy i ścieramy na większych oczkach. Dodajemy do cebuli i podlewamy wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Pozostałą część selera gotujemy w osolonej wodzie.
  3. Warzywa dusimy na wolnym ogniu przez około 20- 30 min pod przykryciem. Kiedy zmiękną, a woda odparuje dodajemy ketchup i przecier, cukier, sól oraz olej. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
  4. Część gotowej masy przekładamy do naczynia, na to układamy plastry selera i przykrywamy masą.

Oczywiście seler można opanierować i usmażyć lub dodać jeszcze glony nori dla rybnego smaku. Ja czegoś takiego nie lubię więc to pominęłam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz