Przychodzę dzisiaj do Was z przepisem na pyszne kotlety pieczarkowe :) Wymagają tylko kilku składników i są bardzo szybkie w przygotowaniu. Kotlety można przygotować jako tradycyjne kotleciki lub jako kotlety do burgerów. Można również uformować z nich klopsiki- jak kto woli ;)
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- pół szklanki mąki pszennej (można zamienić na inną)
- pół szklanki mleka roślinnego (niesłodzone)
- mała cebula
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Pieczarki obieramy i trzemy na tarce z grubymi oczkami.
- Cebulę obieramy i ciekamy.
- Potarte pieczarki, cebulę, mąkę, mleko i płatki owsiane mieszamy do otrzymania zwartej masy. Może ona sprawiać wrażenie zbyt wilgotnej, ale powinno być możliwe formowanie kotletów. W razie czego można podsypać jeszcze trochę mąką. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju bądź w piekarniku.
Świetna propozycja na wakacyjny obiad bez użycia mięsa. Swoją przygode z weganizmem zaczęłam od niedawna a z tego przepisu z pewnością skorzystam!
OdpowiedzUsuń