niedziela, 17 listopada 2019

Sałatka z makaronem i wędzonym tofu

Dzisiejszy przepis będzie zbawieniem na spotkaniach zarówno tych wcześniej planowanych jak i tych na ostatnią chwilę, bo tę sałatkę można wykonać bardzo szybko!



















Składniki:


  • makaron świderki 500g
  • 180g tofu wędzonego
  • puszka zielonego groszku 400g
  • żółta papryka
  • czerwona papryka
  • 100g łuskanego słonecznika
  • 2 opakowania przyprawy do sałatek + olej
  • sól, pieprz, wędzona papryka

Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron
  2. Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju, doprawiamy wędzoną papryką.
  3. Słonecznik wysypujemy na patelnię i prażymy chwilę (aż zacznie zmieniać kolor na złoty/brązowy), należy cały czas go mieszać, ponieważ szybko się przypala.
  4. Paprykę żółtą oraz czerwoną kroimy w kostkę.
  5. Wszystkie składniki dodajemy do ugotowanego makaronu (w temperaturze pokojowej). Dodajemy dwie przyprawy do sałatek rozmieszane z olejem i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jeżeli sałatka potrzebna jest na już, należy przygotować wszystkie składniki podczas gotowania makaronu. Po ugotowaniu makaron należy przelać zimną wodą, dokładnie odcedzić i można dodawać pozostałe składniki. Tofu i słonecznik najlepiej wysypać na talerz, aby szybciej ostygły. Jeżeli sałatka robiona jest wcześniej, warto doprawić ją jeszcze przed podaniem, ponieważ makaron lubi "wciągać" przyprawy :)

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz