Składniki:
- kilogram marchwi
- mniejszy korzeń pietruszki
- średni korzeń selera
- duża cebula
- 200 g pikantnego ketchupu
- łyżka przecieru pomidorowego
- pół szklanki oleju
- pół litra wody
- łyżka cukru
- łyżka soli
- kilka liści laurowych
- łyżka ziela angielskiego
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy i kroimy i krążki, podsmażamy.
- Marchew, pietruszkę i 1/3 selera myjemy, obieramy i ścieramy na większych oczkach. Dodajemy do cebuli i podlewamy wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Pozostałą część selera gotujemy w osolonej wodzie.
- Warzywa dusimy na wolnym ogniu przez około 20- 30 min pod przykryciem. Kiedy zmiękną, a woda odparuje dodajemy ketchup i przecier, cukier, sól oraz olej. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
- Część gotowej masy przekładamy do naczynia, na to układamy plastry selera i przykrywamy masą.
Oczywiście seler można opanierować i usmażyć lub dodać jeszcze glony nori dla rybnego smaku. Ja czegoś takiego nie lubię więc to pominęłam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz