czwartek, 22 grudnia 2016

Kopiec kreta

Biszkopt czekoladowy, krem i banany= idealne połączenie!















Składniki:


na biszkopt:
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • pół szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki octu jabłkowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo:
  • 2 puszki schłodzonego mleka kokosowego
  • kilka łyżek cukru pudru
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 kostki gorzkiej lub deserowej czekolady (wegańskiej)
  • 2-3 banany


Przygotowanie:

  1. Łączymy osobno suche i mokre składniki na ciasto (oprócz sody i octu). Dodajemy mokre do suchych i mieszamy. Sodę łączymy z octem i dodajemy do ciasta, całość mieszamy. Pieczemy około pół godziny w 180°C.
  2. Stałą część mleka kokosowego ubijamy z cukrem, sokiem z cytryny i wanilią. Czekoladę siekamy i mieszamy ze śmietaną.
  3. Po ostygnięciu biszkoptu wydrążamy środek zostawiając około 0,5-1 cm ciasta od spodu i 1,5-2 cm ciasta od brzegu. Wydrążone ciasto rozdrabniamy. Obieramy banany i kroimy je wzdłuż, układamy na biszkopcie. Całość przykrywamy ubitą śmietaną i tworzymy górkę. Posypujemy rozdrobnionym ciastem i gotowe :)

1 komentarz: