Składniki:
na biszkopt:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- pół szklanki kakao
- 1,5 łyżeczki sody do pieczenia
- 1,5 łyżeczki octu jabłkowego
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
- 2 puszki schłodzonego mleka kokosowego
- kilka łyżek cukru pudru
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 kostki gorzkiej lub deserowej czekolady (wegańskiej)
- 2-3 banany
Przygotowanie:
- Łączymy osobno suche i mokre składniki na ciasto (oprócz sody i octu). Dodajemy mokre do suchych i mieszamy. Sodę łączymy z octem i dodajemy do ciasta, całość mieszamy. Pieczemy około pół godziny w 180°C.
- Stałą część mleka kokosowego ubijamy z cukrem, sokiem z cytryny i wanilią. Czekoladę siekamy i mieszamy ze śmietaną.
- Po ostygnięciu biszkoptu wydrążamy środek zostawiając około 0,5-1 cm ciasta od spodu i 1,5-2 cm ciasta od brzegu. Wydrążone ciasto rozdrabniamy. Obieramy banany i kroimy je wzdłuż, układamy na biszkopcie. Całość przykrywamy ubitą śmietaną i tworzymy górkę. Posypujemy rozdrobnionym ciastem i gotowe :)
Wygląda bardzo smacznie! :-)
OdpowiedzUsuń