poniedziałek, 15 lipca 2019

Czekoladowe ciasto z kaszą manną

Witajcie :) Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na czekoladowe ciasto z kaszą manną. Jest to przepis dla wszystkich tych, którzy tak jak ja lubią kaszę manną.












Składniki:


ciasto czekoladowe:
  • 1.5 szklanki mąki
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki kakao
  • łyżeczka sody do pieczenia
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • szklanka ciepłej wody
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

masa z kaszy:
  • 500 ml mleka mleka roślinnego (najlepsze sojowe, migdałowe, owsiane)
  • 6 kopiastych łyżek kaszy manny
  • 125 g margaryny roślinnej
  • 125 g cukru
  • 250 g wiórków kokosowych

dodatkowo gorzka czekolada do dekoracji- mniej więcej 6-8 kostek.

Przygotowanie:

  1. Mieszamy suche składniki na ciasto czekoladowe (oprócz sody). Następnie mieszamy mokre składniki (oprócz octu). Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Łączymy sodę z octem, chwilę mieszamy i wlewamy do ciasta (podczas wlewania powinna się pienić). Całość krótko mieszamy. Wylewamy na tortownicę i pieczemy w 180` około 30-40 minut, do suchego patyczka. 
  2. Gdy ciasto się piecze gotujemy naszą kaszę. Do 500 ml zimnego mleka roślinnego dodajemy 6 łyżek kaszy i mieszamy. Należy cały czas mieszać. W momencie gdy mleko się podgrzewa nasza kasza może zlepić się i stworzy grudki, mieszając unikniemy tego. Mieszamy, aż kasza ugotuje się. Odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy naszą delikatnie ciepłą, ugotowaną kaszę. Gdy już całość się połączy wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Masę od razu wylewamy na przestudzone ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce. Po kilku godzinach (najlepiej ciasto odstawić na noc) dekorujemy nasze ciasto utartą gorzką czekoladą.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie. Na pewno jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto bardzo dobre, do kremu dodałam borówki, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń