Składniki:
ciasto czekoladowe:
- 1.5 szklanki mąki
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kakao
- łyżeczka sody do pieczenia
- łyżeczka octu jabłkowego
- 1/3 szklanki oleju
- szklanka ciepłej wody
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
masa z kaszy:
- 500 ml mleka mleka roślinnego (najlepsze sojowe, migdałowe, owsiane)
- 6 kopiastych łyżek kaszy manny
- 125 g margaryny roślinnej
- 125 g cukru
- 250 g wiórków kokosowych
dodatkowo gorzka czekolada do dekoracji- mniej więcej 6-8 kostek.
Przygotowanie:
- Mieszamy suche składniki na ciasto czekoladowe (oprócz sody). Następnie mieszamy mokre składniki (oprócz octu). Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Łączymy sodę z octem, chwilę mieszamy i wlewamy do ciasta (podczas wlewania powinna się pienić). Całość krótko mieszamy. Wylewamy na tortownicę i pieczemy w 180` około 30-40 minut, do suchego patyczka.
- Gdy ciasto się piecze gotujemy naszą kaszę. Do 500 ml zimnego mleka roślinnego dodajemy 6 łyżek kaszy i mieszamy. Należy cały czas mieszać. W momencie gdy mleko się podgrzewa nasza kasza może zlepić się i stworzy grudki, mieszając unikniemy tego. Mieszamy, aż kasza ugotuje się. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy naszą delikatnie ciepłą, ugotowaną kaszę. Gdy już całość się połączy wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Masę od razu wylewamy na przestudzone ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce. Po kilku godzinach (najlepiej ciasto odstawić na noc) dekorujemy nasze ciasto utartą gorzką czekoladą.
Smacznego!
Wygląda pysznie. Na pewno jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo dobre, do kremu dodałam borówki, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń