czwartek, 27 grudnia 2018

Ciasto Rafaello

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia! Kokosowe ciasto inspirowanie słodyczami Rafaello :)















Składniki:


  • 1 l mleka kokosowego
  • 1.5 szklanki cukru
  • 180 g margaryny roślinnej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka ekstraktu waniliowego (kilka kropel aromatu waniliowego)
  • 3 paczki krakersów po 175 g
  • 300 g wiórków kokosowych + kilka łyżek wiórków do dekoracji

Przygotowanie (blacha 25x50 cm):

  1. 900 ml mleka kokosowego wlewamy do garnka i podgrzewamy. Kiedy zacznie się gotować dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną rozmieszane w 100 ml mleka kokosowego. Ugotowany budyń odkładamy do przestygnięcia.
  2. Margarynę ubijamy z cukrem i dodajemy budyń. Do ubitego kremu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
  3. Na blaszce układamy krakersy, niektóre trzeba będzie przyciąć. Krem dzielimy na 3 części i pierwszą wykładamy na krakersy. Kładziemy drugą warstwę krakersów i na to krem. Następnie 3 warstwa krakersów i krem. Całość dekorujemy wiórkami.
  4. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Do ciasta najlepiej użyć tłustego mleka kokosowego, nie napoju z kartonika. Najlepiej użyć 2 puszek mleka kokosowego i dolać 200 ml innego mleka roślinnego np sojowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz