Składniki:
- 1 l mleka kokosowego
- 1.5 szklanki cukru
- 180 g margaryny roślinnej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka ekstraktu waniliowego (kilka kropel aromatu waniliowego)
- 3 paczki krakersów po 175 g
- 300 g wiórków kokosowych + kilka łyżek wiórków do dekoracji
Przygotowanie (blacha 25x50 cm):
- 900 ml mleka kokosowego wlewamy do garnka i podgrzewamy. Kiedy zacznie się gotować dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną rozmieszane w 100 ml mleka kokosowego. Ugotowany budyń odkładamy do przestygnięcia.
- Margarynę ubijamy z cukrem i dodajemy budyń. Do ubitego kremu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
- Na blaszce układamy krakersy, niektóre trzeba będzie przyciąć. Krem dzielimy na 3 części i pierwszą wykładamy na krakersy. Kładziemy drugą warstwę krakersów i na to krem. Następnie 3 warstwa krakersów i krem. Całość dekorujemy wiórkami.
- Ciasto odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Do ciasta najlepiej użyć tłustego mleka kokosowego, nie napoju z kartonika. Najlepiej użyć 2 puszek mleka kokosowego i dolać 200 ml innego mleka roślinnego np sojowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz