Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 160 ml oleju
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 3,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- łyżka ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
- dowolne ciasteczka (najlepiej typu pieguski)
- dwa ciastka oreo
- dwie tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 2 puszki schłodzonego mleka kokosowego
- dodatki do kremu (tradycyjnie 4 łyżki cukru i wanilia lub masa śmietanowa czy owoce)
- niebieski barwnik spożywczy
Przygotowanie:
- Najlepiej dzień wcześniej- rozpuszczamy dwie tabliczki czekolady i wylewamy nią dolną część formy tworząc czekoladową formę. Odstawiamy do góry dnem i stawiamy na papierze do pieczenia.
- Mieszamy osobno suche i mokre składniki (poza sodą i octem), następnie dodajemy mokre do suchych i mieszamy całość. Sodę i ocet łączymy, dodajemy do masy i mieszamy. Przelewamy do forem. Specjalną formę do pieczenia takiego ciasta (Giant Cupcake) można bez problemu kupić w internecie, najlepiej korzystać z zakupów zagranicznych, bo paradoksalnie wychodzi taniej. Jeśli ktoś nie ma ochoty na kupowanie takiej formy może upiec ciasto w tradycyjnej- okrągłej formie- i później przyciąć ciasto. Nie będzie jednak tak dobrego efektu. Ciasto pieczemy w temperaturze 180`C, górną część około godziny, dolną około 1,5 h- do suchego patyczka.
- Ciasto odstawiamy do przestudzenia i przygotowujemy krem. W tym celu ubijamy stałą część mleka kokosowego i dodajemy dowolne dodatki do trochę ponad połowy ubitego kremu- cukier puder i wanilię lub korzystamy z dostępnych w sklepach mieszanek do bitej śmietany w dowolnych smakach (nie wszystkie są wegańskie). Drugą połowę barwimy na niebiesko- nie możemy tutaj użyć niczego poza cukrem i wanilią, ponieważ gotowe mieszanki do bitej śmietany mają już barwniki i końcowy kolor będzie inny.
- Delikatnie przycinamy ciasto (z dolnej formy) po bokach tak, aby mieściło się do naszej formy czekoladowej, a następnie przecinamy je na pół. Na spód czekoladowej formy kładziemy trochę kremu, na to pierwsza część ciasta, krem, druga część ciasta i krem. Na to kładziemy biszkopt upieczony w górnej formie i dekorujemy śmietaną zabarwioną na niebiesko. Można rozprowadzić ją łyżką lub dla lepszego efektu skorzystać z rękawa cukierniczego.
- Rozpuszczamy 3 kostki wegańskiej czekolady. Na białej części ciastek oreo malujemy źrenice (używając roztopionej czekolady) i wbijamy gotowe oczy w krem. Następnie zaznaczamy czekoladową buzię i wkładamy w nią ciastka.
- Nasz tort jest już skończony!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz