Składniki:
- średni brokuł
- około 140 g kukurydzy
- dwie garści słonecznika
- feta przygotowana z opakowania tofu (180 g)
- miseczka sosu czosnkowego
- 3/4 łyżeczki soli
Zajmijmy się najpierw wegańską fetą. W internecie możecie znaleźć wiele przepisów, z którym możecie skorzystać. Metodą prób i błędów opracowałam taki, który u mnie sprawdza się najlepiej.
- 400 ml przegotowanej wody
- 2 łyżki soli
- 3 łyżki wody po ogórkach kiszonych
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie tofu naturalnego- 180 g
Składniki na zalewę wlewamy i wsypujemy do słoika, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek- całość dokładnie mieszamy. Tofu kroimy w kostkę i dodajemy do zalewy. Taką mieszankę odstawiamy do lodówki przynajmniej na jeden dzień, najlepiej na dwa dni.
Sos czosnkowy możecie przygotować na różne sposoby. Można skorzystać z tego przepisu, albo wykonać sos z tofu :)
- opakowanie tofu 180 g
- ok 3/4 szklanki wody lub mleka sojowego
- 2 ząbki czosnku
- czosnek granulowany
- sól, pieprz do smaku
Tofu blendujemy z połową szklanki wody aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Można dodać resztę wody jeśli chcemy rzadki sos.
Przygotowanie sałatki:
- Brokuła gotujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Nie podjadamy, żeby starczyło do sałatki :)
Należy też uważać, żeby przypadkiem go nie rozgotować. Brokuł i tak zmięknie pod wpływem sosu czosnkowego więc jeśli na początku będzie zbyt miękki to sałatka nie wyjdzie dobra- po prostu zrobi się papka. - Słonecznik wysypujemy na patelnię, dodajemy sól i prażymy przez chwilę.
- Układamy kilka drobnych kawałków brokuła na spód miski, na to kilka łyżek sosu czosnkowego, kukurydza i feta. Robimy mniej więcej dwie warstwy (w zależności od wielkości miski) i całość posypujemy uprażonym słonecznikiem.
- Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce i zjadamy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz