sobota, 7 stycznia 2017

Ciasteczka z czekoladą

Bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealne kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chcemy spędzać przy piekarniku zbyt dużo czasu.













Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru nierafinowanego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • garść płatków czekoladowych/ posiekanej czekolady lub orzechów
  • ekstrakt lub aromat waniliowy

Przygotowanie:

  1. Olej łączymy z cukrem, dodajemy mleko i pozostałe składniki (oprócz czekolady). Całość ugniatamy, dodajemy czekoladę i jeszcze raz ugniatamy.
  2. Formujemy kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając kilkucentymetrowe odstępy między kulkami. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180`C.