poniedziałek, 28 marca 2016

Pasta bezjajeczna z ciecierzycy

Przepis nie tylko na Wielkanoc :) Pasta jest bardzo prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się dla tych, którzy nie mają czasu na zastanawianie się "co zjeść na śniadanie?".




Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • 1.5 łyżki oleju
  • 3 łyżki majonezu roślinnego (np. z tego przepisu)
  • średni ogórek kiszony
  • czarna sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę odlewamy (z wody po cieciorce zróbcie bezy :) i blendujemy z olejem.
  2. Dodajemy majonez i  pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka. Mieszamy, przyprawiamy do smaku i gotowe!

Jeśli ktoś nie ma pod ręką roślinnego majonezu lub nie przepada za nim to nic straconego :) Można pominąć majonez, a jeśli masa będzie zbyt sucha można dodać łyżkę mleka roślinnego (niesłodzonego).

sobota, 26 marca 2016

Wielkanocne babeczki II

W zeszłym roku zrobiłam takie babeczki i.... zapomniałam je wstawić na bloga. Może w tym roku posłużą komuś jako inspiracja :)




Składniki:

  • babeczki (dorzuciłam do nich płatki czekoladowe i masło orzechowe. Płatki czekoladowe wymieszałam z ciastem, nakładałam po łyżce ciasta do papilotek, na to pół łyżeczki masła orzechowego i druga łyżka ciasta)
  • masa cukrowa
  • łyżeczka płatków czekoladowych
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • śmietana kokosowa (ubita stała część mleka kokosowego + cukier + opcjonalnie ekstrakt z wanilii)

Przygotowanie:

  1. Z masy cukrowej lepimy ozdoby: uszy zajączka, dzioby kurczaków, noski i tylną część królika :) Roztapiamy czekoladę i rysujemy wąsy oraz lepimy gniazdo.
  2. Śmietanę kokosową dzielimy na trzy części i barwimy na zielono, żółto i jedną część zostawiamy białą.
  3. Jedną cześć babeczek dekorujemy zielonym kremem i kładziemy na to króliczka. Można również zrobić gniazdko. Z roztopionej, ale bardzo gęstej czekolady formujemy gniazdo i odstawiamy do zastygnięcia. Najlepiej wylać sporą część czekolady i za pomocą wykałaczki układać gniazdo. Do środka wkładamy cukierki przypominające jajka lub lepimy jajka z masy cukrowej.
  4. Drugą część babeczek dekorujemy na żółto (można dodatkowo posypać zabarwionymi na żółto wiórkami, jeśli ktoś ma barwnik w proszku może go rozmieszać np z alkoholem). Układamy oczy z płatków czekoladowych i dzioby z masy cukrowej.
  5. Trzecią część babeczek dekorujemy na biało i posypujemy wiórkami kokosowymi bądź płatkami migdałowymi. Dokładamy oczy z płatków czekoladowych, wąsy zrobione z roztopionej czekolady, nos z masy cukrowej i uszy.


Jeśli ktoś potrzebuje dodatkowej instrukcji jak ulepić coś z masy cukrowej, postaram się wytłumaczyć :)
  • królik: z białej masy cukrowej lepimy większą kulkę i delikatnie ją spłaszczamy. Lepimy malutką kulkę i za pomocą wykałaczki strzępimy ją, aby przypominała ogonek. Lepimy dwa owalne kształty przypominające stopy. Następnie lepimy dwa mniejsze kształty z różowej masy cukrowej i przylepiamy je do stóp. Stopy mocujemy za pomocą wody (odrobina!) do tułowia i na samą górę przyklejamy ogonek.
  • zajączek: z roztopionej czekolady rysujemy wąsy i odstawiamy do zastygnięcia. Z białej masy cukrowej lepimy większe łezki, a z różowej mniejsze. Różowe łezki przylepiamy na białe. Dodatkowo z różowej masy cukrowej lepimy małą kulkę-nos.

środa, 23 marca 2016

Gofry

Kto nie lubi gofrów? Przepis jest bardzo prosty więc zabierajcie się do roboty! ;)














Składniki:

  • 300 g mąki (użyłam żytniej)
  • 100- 120 g cukru nierafinowanego
  • 350 ml mleka roślinnego
  • 50 ml oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i całość mieszamy.
  2. Pieczemy według instrukcji naszej gofrownicy i gotowe :)

Sami widzicie, że przepis jest prosty i szybki. Gofry smakują świetnie nawet z samym cukrem pudrem :)



piątek, 18 marca 2016

Seler w pomidorach z ryżem

Mam dzisiaj dla Was dość szybki, prosty i bardzo smaczny przepis na obiad. Ostatnio zastanawiałam się co mogę zrobić do jedzenia. Miałam pod ręką seler naciowy, puszkę pomidorów i wyszło :)




Składniki:

  • 400 g selera naciowego
  • puszka pomidorów 400 g
  • łyżka oleju
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie
  • ryż, kasza, co kto woli :)

Przygotowanie:

  1. Seler naciowy myjemy i kroimy w małe kawałki. Podsmażamy na patelni (pod przykryciem) aż trochę zmięknie.
  2. Dodajemy pomidory i doprawiamy.
  3. Podajemy na przykład z ryżem.