poniedziałek, 15 lutego 2016

Smażone tofu z ziołami

Uwielbiam tofu! Przyznam szczerze, że kiedyś go nie znosiłam, uważałam, że to największa wegańska ohyda... Jak można to w ogóle jeść :) Tofu ma mnóstwo zastosowań, po prostu, trzeba je odpowiednio przygotować i jest pyszne! Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na smażone tofu z ziołami- idealne jako dodatek do obiadu, przekąska czy do kanapki :)



Składniki:


  • kostka tofu 
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • suszone zioła (u mnie głównie tymianek, majeranek, zioła prowansalskie)
  • olej (najlepiej w rozpylaczu)

Przygotowanie:

  1. Tofu kroimy w paski ok 2 mm grubości.
  2. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, najlepiej użyć w tym celu rozpylacza tak, aby oleju było niewiele.
  3. Układamy paski tofu na patelni i doprawiamy. Posypujemy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Czekamy 2-3 minuty i przewracamy tofu. Doprawiamy z drugiej strony. Spryskujemy olejem i jeszcze raz przewracamy.
Im dłużej będziemy podsmażać nasze tofu, tym bardziej będzie chrupiące. Olejem można jedynie delikatnie wysmarować patelnię, nie trzeba używać rozpylacza, ale jest pomocny :)