piątek, 1 stycznia 2016

Świąteczne babeczki

Takie babeczki świetnie wyglądają na świątecznym stole obok sernika :) Dodatkowo są proste i pyszne!




Składniki:


  • podstawowy przepis na babeczki waniliowe
  • masło orzechowe
  • garść płatków czekoladowych lub posiekanej czekolady

  • puszka schłodzonego mleczka kokosowego
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • posypka (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Ciasto na babeczki przygotować zgodnie z przepisem, na samym końcu dodać płatki czekoladowe i wymieszać. Do 12 papilotek wlać po łyżce ciasta. Na środek 1.2 łyżeczki masła orzechowego i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180°C.
  2. Kiedy babeczki się pieką, przygotowujemy dekoracje. Rozpuszczamy kilka kostek gorzkiej czekolady i na papierze do pieczenia robimy kapelusze, oczy oraz kropeczki na buzię. Można zrobić tylko kapelusze a resztę domalować na kremie.
  3. Stałą część mleczka kokosowego ubijamy z cukrem i wanilią. Smarujemy przestudzone już babeczki i dekorujemy. Dokładamy kapelusz, oczy i buzię. Nos można wykonać z cukierka lub dodać trochę barwnika spożywczego do kremu. Resztę babeczek dekorujemy posypką.