środa, 30 grudnia 2015

Sernik waniliowy z tofu

Obowiązkowy podczas świąt i w sylwestra :) Szybki w przygotowaniu i smakuje wszystkim :)



Składniki na tortownicę 22 cm:

  • 4 kostki tofu naturalnego (każda po 180 g)
  • 2 budynie waniliowe
  • sok z 1,5- 2 cytryn (w zależności od wielkości, najlepiej skosztować masę, żeby nie wyszła za kwaśna)
  • pół szklanki mleka kokosowego (może być inne)
  • 1/3- 1/2 szklanki cukru (jak kto lubi, najlepiej nierafinowany)
  • ok 150 g ciastek korzennych
  • 1/3 kostki margaryny roślinnej
  • czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Kruszymy ciastka korzenne i mieszamy z rozpuszczoną margaryną. Wykładamy spód blachy.
  2. Tofu blendujemy z sokiem z cytryny na gładką masę. Dodajemy budyń, mleko oraz cukier i mieszamy. Wylewamy na spód i pieczemy około godziny w temperaturze 180°C.
  3. Po schłodzeniu sernika dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.
  4. Gotowe :)