czwartek, 24 września 2015

Zupa z soczewicą i mleczkiem kokosowym

Jeżeli macie ochotę na warzywną zupę z soczewicą i mleczkiem kokosowym to przezpis na pewno Wam się spodoba :)

















Składniki:

  • 2 l wody
  • kostka warzywna
  • szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 3-4 pomidory
  • około pół kilograma cukinii
  • 1/2- 3/4 szklanki mleczka kokosowego
  • tymianek, zioła prowansalskie, pieprz i sól

Przygotowanie:

  1. Wodę doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kostkę warzywną.
  2. Pomidory nadkrajamy z dwóch stron i zalewamy wrzątkiem. Kroimy cukinię w kostkę. Obieramy pomidory i kroimy, wrzucamy do garnka.
  3. Po chwili gotowania dodajemy soczewicę. Gotujemy chwilkę i dodajemy mleczko kokosowe. Doprawiamy przyprawami.


Drożdżówki z jabłkami

Jabłek jest jeszcze dużo więc warto wykorzystać je i zrobić drożdżówki :)















Składniki:

  • 600- 700 g mąki
  • opakowanie suchych drożdży
  • szklanka mleka roślinnego
  • 3-4 łyżki margaryny roślinnej lub oleju kokosowego
  • około pół szklanki cukru nierafinowanego
  • szczypta soli
  • 2 duże jabłka
  • cynamon
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Margarynę/ olej rozpuszczamy w mleku. 
  2. Mieszamy mąkę, suche drożdże, cukier i szczyptę soli- warto zacząć od 550- 600 g  mąki i później stopniowo dodawać jeśli ciasto będzie się kleić. Dodajemy do tego mleko (temp. pokojowa) i całość mieszamy, wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte na godzinę.
  3. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z cynamonem.
  4. Kiedy ciasto urośnie dzielimy na części i formujemy "gniazdka". Do wgłębień nakładamy jabłka.
  5. Pieczemy w temperaturze 190°C przez około 20- 30 min. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

piątek, 18 września 2015

Czerwona soczewica z cukinią

Zastanawiałam się jak nazwać to danie aż w końcu została soczewica z cukinią. Uwielbiam cukinię- leczo, kotlety, zupa czy po prostu duszona z warzywami- pycha!














Składniki:

  • szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • około 600 g cukinii
  • pół papryki
  • kilka mniejszych pomidorów
  • kilka pieczarek (opcjonalnie)
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • kilka listków świeżej bazylii
  • suszone zioła (u mnie tymianek, zioła prowansalskie i majeranek)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Soczewicę zalewamy 2 szklankami  wody i gotujemy.
  2. Cukinię kroimy- można ją obrać i wydrążyć środek, ja tego nie zrobiłam, ponieważ skórka i pestki były mięciutkie- i dusimy na patelni pod przykrywką. Jeśli zacznie się przypalać podlewamy trochę wodą.
  3. Kiedy cukinia trochę zmięknie kroimy i wrzucamy resztę warzyw i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory tak jak cukinię- można obrać i usunąć pestki.
  4. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną dodajemy świeżą bazylię i suszone zioła do smaku. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. Na talerz wykładamy ugotowaną soczewicę, dodajemy suszone warzywa i gotowe! :)

Jeśli macie jeszcze jakieś cukinie to polecam faszerowane i podpieczone w piekarniku. Ja do moich dodałam co miałam pod ręką :) Umytą i wydrążoną cukinię posypałam czerwoną papryką, dodałam parówkę sojową, ser Violife, pomidory, zieloną cebulkę i koperek.


sobota, 5 września 2015

Makaron z sosem pieczarkowym

To danie pojawia się w moim domu bardzo często. Jest proste, nie wymaga wielu składników i jest pyszne! Sami spróbujcie :)














Składniki:

  • około 250 g pieczarek
  • 100- 150 ml śmietanki roślinnej
  • mała cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • dowolny makaron (u mnie ryżowy)


Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron.
  2. Pieczarki obieramy i podsmażamy na patelni. Dodajemy obraną i pokrojoną cebulę.
  3. Kiedy pieczarki zmiękną dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy, doprawiamy całość do smaku.
  4. Gotowe :)

Danie bardzo proste, idealnie w dni kiedy chcemy zjeść coś dobrego, ale nie mamy czasu na skomplikowane gotowanie.