wtorek, 18 sierpnia 2015

Pesto z rukoli

Wczoraj miałam ogromną ochotę na makaron ryżowy. Nie wiedziałam tylko co do niego dodać, padło na pesto z rukoli i to był świetny wybór :D
















Składniki:

  • 125 g rukoli
  • około 10- 15 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju z pomidorów (zalewa)
  • średni ząbek czosnku
  • kilka liści bazylii
  • przyprawy do smaku (u mnie sól himalajska i odrobina chili)

Przygotowanie:

  1. Rukolę wrzucamy do blendera i blendujemy, dodajemy dwie łyżki zalewy z pomidorów, żeby blendowanie szło łatwiej. Stopniowo dodajemy kolejne składniki i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
I to tyle :) Ekspresowe pesto! Zjadamy z ulubionym makaronem lub z czym tam chcecie :D


wtorek, 11 sierpnia 2015

Cytrynowiec

To ciasto pamiętam z dzieciństwa- było moim faworytem wśród wieeeelu ciast. Ostatnio mi się o nim przypomniało i stwierdziłam, że nie ma na co czekać- trzeba zrobić :D
















Składniki:

blacha 23,5 x 23,5 cm

Na biszkopt:
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 60 ml oleju
  • łyżka octu jabłkowego
  • szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • niecałe pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy

Dodatkowo:
  • 2 puszki schłodzonego mleka kokosowego
  • 4-5 łyżeczek cukru pudru
  • sok ze średniej cytryny
  • 700 ml mleka roślinnego
  • 2 budynie cytrynowe (lub waniliowe + aromat cytrynowy)
  • herbatniki
  • lukier (cukier puder + mleko roślinne + sok z cytryny)

Przygotowanie:

  1. Sodę mieszamy z octem. Osobno mieszamy suche i mokre składniki. Mokre dodajemy do suchych, do tego ocet z sodą i całość mieszamy. Pieczemy 20- 25 minut w temperaturze 180°C.
  2. Kiedy biszkopt się piecze przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością mleka- 700 ml na oba budynie.
  3. Kiedy biszkopt i budyń będą już chłodne przygotowujemy krem. Ubijamy stałą część mleka kokosowego, dodajemy cukier puder i sok z cytryny i dalej chwilę ubijamy. 
  4. Budyń rozsmarowujemy na biszkopcie, na to śmietana kokosowa i układamy herbatniki. Mniej więcej 2- 3 łyżki cukru pudru mieszamy z odrobiną mleka roślinnego i soku z cytryny- lukier ma być gęsty. Polewamy nim herbatniki. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Przygotowanie ciasta zajmuje trochę czasu ze względu na czas pieczenia i czekanie aż biszkopt i budyń będą w temperaturze pokojowej, dodatkowo dochodzi czas chłodzenia ciasta. Ale samo mieszanie i przygotowywanie zabiera bardzo mało czasu więc można przeplatać to z innymi czynnościami :) A warto bo ciasto jest przepyszne !


czwartek, 6 sierpnia 2015

Warzywa w cieście piwnym

Pomysł na bardzo proste danie, ale za to smaczne. W ten sposób można przygotować przeróżne warzywa- takie na jakie ma się tylko ochotę :)














Składniki:

  • około pół kilograma warzyw (na zdjęciu pieczarki i kalafior)
  • 1.5 szklanki mąki
  • szklanka piwa
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy od smaku

Przygotowanie:

  1. Warzywa kroimy do odpowiedniej wielkości (pieczarek nigdy nie kroję) i wrzucamy je na 2 min do zagotowanej, osolonej wody.
  2. W tym czasie przygotowujemy ciasto- mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
  3. Zanurzamy warzywa w cieście i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Najlepiej nada się do tego patelnia grillowa, ponieważ wtedy ciasto nie wchłania tyle tłuszczu. Po usmażeniu można wyłożyć warzywa na ręcznik papierowy, aby pozostały tłuszcz się odsączył.

Takie warzywa można jeść z różnymi rzeczami- po prostu z sosem, z frytkami czy nawet z chlebem. Kto jeszcze nie próbował niech koniecznie je zrobi :)