środa, 15 lipca 2015

Wegańskie lody ciasteczkowe z masłem orzechowym

Już od jakiegoś czasu zabierałam się do zrobienia domowych lodów. Zastanawiałam się tylko nad smakiem i w końcu postanowiłam połączyć moje dwa ulubione- ciasteczko i masło orzechowe!

















Składniki:


Na lody:
  • dwie puszki mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

Na ciasteczko:
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2-3 łyżki płatków czekoladowych (bezmlecznych)
  • łyżka mleka roślinnego

Przygotowanie:

  1. Mleko kokosowe miksujemy przez kilka minut z cukrem, wanilią i aromatem śmietankowym. Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co godzinę dokładnie mieszamy, aby napowietrzyć lody- w ten sposób nie zamrożą się na kamień.
  2. Wszystkie składniki na ciasteczko dokładnie mieszamy i całość wkładamy do lodówki.
  3. Po około 3 godzinach mrożenia lodów (kiedy już trochę zgęstnieją) kruszymy ciasteczko, wsypujemy do masy lodowej i mieszamy całość. Mrozimy dalej do uzyskania odpowiedniej konsystencji lodów.
  4. Zjadamy, bo są przepyszne <3

Z tego przepisu wyszło mi mniej więcej 1.5 l lodów.




Akcja lodowa 2015

sobota, 11 lipca 2015

Kotlety z soczewicy

Dzisiaj przepis na bardzo dobre kotlety z soczewicy. Zawsze lubiłam domowej roboty kotleciki warzywne na przykład z zielonego groszku czy kalafiora. W końcu nadszedł czas na soczewicę- u mnie akurat czerwona :)















Składniki:

  • szklanka soczewicy
  • dwie szklanki wody
  • dwie łyżki mąki z ciecierzycy
  • łyżka oleju
  • przyprawy (u mnie sól, pieprz, ostra papryka i granulowany czosnek)
  • dodatkowo olej do smażenia i bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Soczewicę gotujemy w dwóch szklankach wody, pod koniec dodajemy szczyptę soli.
  2. Po ugotowaniu rozgniatamy, dodajemy mąkę z ciecierzycy, olej i przyprawy. Dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złocisty kolor.

Z całego przepisu wyszło mi około 8 średnich kotlecików. Dodatkowo zrobiłam sałatkę makaronową- makaron kukurydziany (z biedronki), kalarepa, chipsy z jarmużu (miały być dodatkiem do obiadu, ale niestety wyszły mi straaasznie ostre, więc dodałam je do sałatki), przyprawy. Sami widzicie- szybki, prosty i pyszny obiad :)

Waniliowe ciasto w kubku

Dzisiaj kolejny przepis na ekspresowa ciasto w kubku. Tym razem waniliowe z kawałkami czekolady :)



















Składniki:

  • 8 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 10 łyżek mleka roślinnego (może być woda)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat waniliowy

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszać w kubku lub wymieszać w misce i przelać do kubka.
  2. Ciasto "piec" w mikrofalówce przez około 3 minuty.
  3. Poczekać aż przestygnie i zjeść albo zjeść od razu tak jak zrobiłam ja :) Trzeba tylko uważać, żeby się nie poparzyć, bo ciasto jest gorące.

Lepiej wziąć większy kubek, bo ciasto sporo urośnie. Mi wyszły pełne w 3/4 dwa kubki po 300 ml. Jeśli ktoś woli czekoladowe ciasto niech kliknie tutaj :)