poniedziałek, 15 czerwca 2015

Kokosowe kulki z kaszy jaglanej

W końcu nowy przepis! Długo mnie nie było, przepraszam! Przepis na pewno spodoba się fanom kokosa, kaszy jaglanej i ogólnie słodyczy w zdrowszej wersji :)
















Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego lub wody + około szklanka mleka roślinnego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia
  • łyżka posiekanych migdałów (obranych)
  • dowolny słodzik
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłukać i ugotować w 2 szklankach mleka lub wody do wchłonięcia płynu (mleko lepiej się nada).
  2. Po ostygnięciu dodać trochę mleka, 3 łyżki wiórków kokosowych, migdały, słodzik, ekstrakt i zmiksować. Jeśli konsystencja będzie zbyt zbita można dodać więcej mleka, jeśli zbyt rzadka- wiórki kokosowe.
  3. Z powstałej masy uformować kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Gotowe :)

Żeby skórka łatwo odeszła od migdałów wystarczy zalać je na chwilę wrzątkiem. Nie napisałam dokładnie ile słodzika dodać, bo uważam, że to kwestia indywidualna. Mniej więcej od 2 do 5 łyżek. Ja lubię słodkie rzeczy więc dodałam go więcej. Oczywiście to czym posłodzicie również zależy od Was, może to być cukier, jakiś syrop, daktyle... :)