czwartek, 14 maja 2015

Sos czosnkowy z chili

Mam dla Was przepis na ekspresowy i bardzo dobry sos czosnkowy. Idealny do kanapek, sałatek i wielu innych potraw!
















Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego sojowego
  • duży ząbek czosnku
  • pół czerwonej papryczki chili
  • sól, pieprz
  • tymianek

Przygotowanie:

  1. Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chili kroimy drobno i dodajemy do jogurt, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

Sami widzicie, całość trwa dosłownie 2 minuty :) Sos najlepiej smakuje schłodzony przez 1-2 godziny, ale można go również podać zaraz po przygotowaniu. Lepiej uważać z papryczką, ja dodałam pół, ponieważ lubię ostre potrawy, ale jeśli ktoś woli łagodne niech doda jej mniej lub po prostu pominie :)

czwartek, 7 maja 2015

Tydzień Wegetarianizmu 2015

Chciałabym serdecznie zaprosić wszystkich do udziału w Tygodniu Wegetarianizmu organizowanym przez Organizację Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt Viva! Imprezy odbywać się będą w kilku miastach od 10 do 17 maja więc nie może Was zabraknąć :)




Tydzień Wegetarianizmu zapowiada się bardzo ciekawie. W Warszawie rozpocznie go II Bieg Wegański  na dystansie 5 i 10 km. organizowany przez grupę Run Vegan. Zwolennicy sportowego trybu życia będą mogli dowiedzieć się wielu cennych rzeczy na wykładach o diecie wegetariańskiej i wegańskiej w sporcie. Więcej informacji na ten temat na stronie www.biegweganski.pl
O tym jak działa przemysł mięsny oraz jakie działania podejmują producenci i dystrybutorzy produktów odzwierzęcych będzie można się dowiedzieć 11 maja o godzinie 18:00 podczas wykładów "Codziennie w Meatrixie. Jak działa marketing produktów odzwierzęcych w Polsce?" Świetnym dodatkiem do wykładu jest dokument "Cowspiracy", który również będzie można obejrzeć podczas Tygodnia Wegetarianizmu. Warto wiedzieć jak naprawdę wygląda przemysł mięsny i jak drastyczne skutki przynosi, ponieważ takie informacje są tuszowane przez producentów i dystrybutorów.
W kolejnych dniach odbędą się wykłady dr Edyty Biernat- Kałuża oraz Jarosława Urbańskiego. Bardzo ciekawe tematy, ponieważ będą dotyczyć chorób stawów oraz rozwoju masowego chowu od wczoraj do dziś.
Zainteresowani podróżami znajdą coś dla siebie 15 maja w Organic Village gdzie odbędzie się pokaż slajdów z wegańskiej podróży po Afryce!
Organizatorzy Tygodnia Wegetarianizmu nie zapomnieli o najmłodszych :) Podczas imprezy "Dzieciaki kochają zwierzaki" odbędą się warsztaty malowania, spotkanie z autorką "Tosi i Pana Kudełko" i wiele innych.
Wydarzenie zakończy Wielki Rodzinny Wege Targ oraz gala magazynu Vege. Na targu będzie można nabyć produkty ponad 40 wystawców z całej Polski. Będą to smakołyki takie jak roślinne sery, wędliny pasztety, ciasta i nawet lody!
W innych miastach odbędzie się również wiele pokazów gotowania, będzie można skosztować przepysznych, wegańskich potraw, odbędą się pokazy różnych filmów oraz wykłady. Nie zapomnijcie sprawdzić co ciekawego dzieje się w Waszym mieście :)

Szczegółowy plan imprez w całej Polsce oraz listę firm, które udzielają rabatów z okazji Tygodnia Wegetarianizmu znajdziecie na stronie www.tydzienwege.pl


niedziela, 3 maja 2015

Wyniki konkursu wiosennego

Wiosenny konkurs już się skończył i czas na wyniki! Chciałam bardzo podziękować za zgłoszenia i udział :) Wybór nie był łatwy, ale świetnie czytało się Wasze przepisy :)

Wygrał przepis Anety Majchrzak na kokosowo- pandanowe muffinki z gruszkami :) Wyglądają przepięknie i mam zamiar jak najszybciej ich spróbować!


Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka pasty pandanowej
  • szklanka mleka kokosowego (250 ml)
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 świeże gruszki (lub z kompotu)



Przygotowanie:

  1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać. 
  2. Do suchych składników dodać mleko kokosowe oraz pastę pandanową. Całość energicznie wymieszać. 
  3. Dodać pokrojoną gruszkę, jeszcze raz energicznie wymieszać i napełnić masą foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Piec około 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.


Jeszcze jeden przepis przyciągnął moją uwagę- Iga Pałczyńska przygotowała świetną babkę daktylową bez cukru. Zdecydowanie zasługuje na wyróżnienie :)







Bloga Igi wraz z pełnym przepisem znajdziecie tutaj. Zachęcam do odwiedzania i wypróbowania :)

sobota, 2 maja 2015

Tartaletki z nugatem

Nigdy jeszcze nie robiłam tartaletek więc stwierdziłam, że najwyższa pora. Może nie wyglądają najpiękniej, ale za to są pyszne! Od początku wiedziałam, że moje tartaletki będą z nugatem. Dodatkowo chciałam jeszcze położyć na nie świeże owoce. Pierwszą na spróbowanie zjadłam z nugatem i konfiturą malinową i tak mi zasmakowała, że wszystkie przygotowałam w ten sposób. Może mało ambitne, ale świetnie tak smakują i rozeszły się w tempie ekspresowym :)














Składniki:


na kruche ciasto:
  • szklanka mąki
  • 100 g margaryny roślinnej
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki cukru
  • ekstrakt z wanilii
  • lodowata woda

dodatkowo:
  • nugat z Lidla
  • świeże owoce lub konfitura

Przygotowanie:

  1. Składniki na kruche ciasto (poza wodą) ucieramy razem. Następnie stopniowo dodajemy wodę tak, aby ciasto było zwarte. Po rozwałkowaniu wykładamy ciastem formę do tartaletek. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C, aż będą złociste.
  2. Po ostygnięciu wylewamy rozpuszczony w kąpieli wodnej nugat i wykładamy owoce :)

Po wyłożeniu ciasta warto napełnić formę fasolkami do pieczenia, żeby ciasto się nie zapadło.