wtorek, 24 marca 2015

Konkurs

Chciałam Wam bardzo podziękować za to, że z dnia na dzień jest Was coraz więcej :) Kilka dni temu uzbierało się już 200 polubień na facebooku i myślę, że to fajna okazja, żeby zrobić mały konkurs. Mamy już wiosnę i niedługo Wielkanoc więc chciałabym wiedzieć jakie potrawy goszczą u Was w tym okresie. Tak więc konkurs polega na tym, żeby przesłać mi:

przepis na wiosenną lub wielkanocną potrawę


Warunki:
  • potrawa musi być wegańska
  • należy wysłać dokładny przepis, zdjęcie potrawy oraz imię i nazwisko
  • brane będą pod uwagę przepisy wysłane do 30 kwietnia 2015r.
  • przepis należy wysłać na weganskababeczka@op.pl

Nie muszą to być dania słodkie, po prostu coś co kojarzy się Wam z okresem wiosennym :) Na początku maja pojawi się post z wynikami konkursu. Jeśli chcecie możecie podać linki  do Waszego bloga i fanpage'a ma facebooku :)

No i oczywiście nagroda!


  • papilotki do babeczek
  • trzepaczka kuchenna
  • łopatka silikonowa
  • mała foremka na babkę
  • czekolada gorzka E. Wedel
  • czekolada z masłem orzechowym Wawel
  • ciasteczka Oreo

Powodzenia! Czekam na Wasze przepisy :)


poniedziałek, 16 marca 2015

Spaghetti

Jedno z moich ulubionych potraw :) Danie bardzo proste i szybkie- idealne kiedy chcielibyśmy zjeść coś czego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie jest kanapką :P














Składniki:

  • makaron spaghetti bądź inny ulubiony
  • 500 g sosu spaghetti bądź passaty
  • 170 g granulatu sojowego + woda i warzywna kostka rosołowa
  • cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • ser roślinny (opcjonalne)

Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron.
  2. Granulat sojowy wrzucamy do wrzącego bulionu warzywnego i gotujemy przez około 3 minuty.
  3. Granulat odcedzamy i podsmażamy na patelni razem z posiekaną cebulką. Dodajemy sos i całość mieszamy. Przyprawiamy i sos jest gotowy :)
  4. Nakładamy makaron, polewamy sosem i posypujemy serem roślinnym jeśli taki mamy.


środa, 4 marca 2015

Pierogi ruskie

Już jakiś czas temu zastanawiałam się nad zrobieniem wegańskich pierogów ruskich, ale albo nie było czasu albo mi się nie chciało... I to był błąd, bo pierogi są pyszne, a różnica pomiędzy "tradycyjnymi" a wegańskimi nie jest wyczuwalna. Trochę niestety się przeliczyłam jeśli chodzi o moje zdolności lepienia pierogów... :P Najważniejsze, że były smaczne :)














Składniki:

na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200-250 ml gorącej wody
  • szczypta soli
na farsz:
  • kostka tofu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • duża cebula
  • kilka średnich, ugotowanych ziemniaków
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Zagniatamy ciasto na pierogi i odstawiamy (najlepiej przykryć folią czy ściereczką, aby się nie wysuszyło).
  2. Tofu rozdrabniamy, dodajemy sok z cytryny, podsmażoną cebulkę, ziemniaki i mieszamy. Całość doprawiamy według uznania.
  3. Z rozwałkowanego ciasta na pierogi wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie i zjadamy :)

Ja pierogi uwielbiam podsmażone obowiązkowo z cebulką :D