Składniki:
- około 12 płatów makaronu
- 400 g szpinaku
- 400 g upieczonej dyni
- 700 g passaty
- 2-3 małe cebule
- duży ząbek czosnku
- pieprz, sól
- trochę oleju
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju.
- Wrzucamy szpinak- jeśli jest mrożony czekamy aż się rozpuści na patelni i aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy rozgnieciony czosnek. Dynię również doprawiamy solą i pieprzem.
- Do gorącej wody wrzucamy płaty makaronu i czekamy aż trochę zmiękną.
- Na dno naczynia wylewamy trochę passaty. Każdy płat makaronu smarujemy szpinakiem oraz dynią, zawijamy i układamy w naczyniu. Całość polewamy resztą passaty, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekamy około pół godziny.
Jeżeli ktoś nie chce się bawić w zawijanie makaronu może zrobić z tego dania lasagne :)