czwartek, 29 stycznia 2015

Zapiekanka z dynią i szpinakiem

Dzisiaj w końcu przychodzę do Was z nowym przepisem. Jest to coś idealnego dla fanów zapiekanek :)




Składniki:

  • około 12 płatów makaronu
  • 400 g szpinaku
  • 400 g upieczonej dyni
  • 700 g passaty
  • 2-3 małe cebule
  • duży ząbek czosnku
  • pieprz, sól
  • trochę oleju

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju.
  2. Wrzucamy szpinak- jeśli jest mrożony czekamy aż się rozpuści na patelni i aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy rozgnieciony czosnek. Dynię również doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Do gorącej wody wrzucamy płaty makaronu i czekamy aż trochę zmiękną.
  4. Na dno naczynia wylewamy trochę passaty. Każdy płat makaronu smarujemy szpinakiem oraz dynią, zawijamy i układamy w naczyniu. Całość polewamy resztą passaty, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekamy około pół godziny.

Jeżeli ktoś nie chce się bawić w zawijanie makaronu może zrobić z tego dania lasagne :)



niedziela, 11 stycznia 2015

Zupa dyniowa

Zawsze czekam na dyniowy sezon. Kupuję dynię, piekę i mrożę. Bardzo polecam, ponieważ wtedy w każdej chwili można przygotować pyszną zupę krem z dyni :)


Składniki:

  • około 4 szklanki wody
  • kostka bulionu warzywnego
  • 2-3 szklanki upieczonej dyni
  • 1.5 szklanki mleczka kokosowego
  • 2 mniejsze cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka curry
  • przyprawy (u mnie pieprz, sól, tymianek)

Przygotowanie:

  1. Wodę wlewamy do garnka i gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy kostkę warzywną, posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy dynię. Całość miksujemy blenderem.
  2. Dodajemy mleczko kokosowe oraz przyprawy i chwilę jeszcze gotujemy. Jeśli w zupie będą "grudki" mleka kokosowego (zwłaszcza jeżeli używamy mleka, które było w chłodnym miejscu i już się trochę oddzieliło) należy jeszcze raz użyć blendera.

Jak sami widzicie zupa jest bardzo prosta. Musicie spróbować! :)

wtorek, 6 stycznia 2015

Kokosowy sernik z kaszy jaglanej

Dawno już mnie tutaj nie było za co bardzo przepraszam, po prostu brakuje mi czasu. Za to dzisiaj wracam do Was z czymś co podbiło już wiele serc czyli sernik z kaszy jaglanej. U mnie kokosowy ale wiórki kokosowe można pominąć i zrobić tradycyjną wersję :)














Składniki:


Na kruchy spód:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 70 g płatków owsianych
  • 3-4 łyżki oleju kokosowego
  • łyżka mleka roślinnego

Na masę:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego do ugotowania kaszy
  • trochę mniej niż pół szklanki cukru
  • puszka schłodzonego mleka kokosowego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • budyń waniliowy
  • łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Składniki na kruchy spód zagniatamy razem i wykładamy blachę mocno uciskając. Podpiekamy kilkanaście minut w temperaturze 200°C.
  2. Gotujemy kaszę jaglaną na mleku (można na wodzie, ale na mleku uzyskamy lepszy smak- zwłaszcza jeśli użyjemy mleka waniliowego). Kiedy przestygnie ucieramy blenderem. Następnie dodajemy stałą część mleka kokosowego, olej kokosowy, budyń waniliowy, cukier, wiórki kokosowe i całość mieszamy. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę pozostałej wody kokosowej. Wykładamy na podpieczony spód i całość pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180°C. 

Kaszę jaglaną najlepiej ugotować tak, żeby całe mleko się nie wchłonęło lub dodać go jeszcze trochę , żeby łatwiej się później blendowało. Do masy można dodać bakalie i udekorować według uznania. Na zdjęciu ciasto wygląda krzywo, ponieważ nie miałam tak dużego talerza :P

Smacznego! :)