środa, 26 listopada 2014

Sałatka z komosą ryżową

Ponieważ pomidory faszerowane komosą ryżową podbiły moje serce stwierdziłam, że nadszedł czas na sałatkę. Na pewno na jednym przepisie się nie skończy :) Dzisiejszy będzie bardzo prosty, ale za to przepyszny- spodoba się miłośnikom kwaśnych smaków.















Składniki:

  • 100 g komosy ryżowej (suche ziarenka)
  • 1-2 pomidory
  • 3-4 ogórki kiszone
  • pietruszka bądź koperek
  • łyżka oleju/oliwy
  • przyprawy

Przygotowanie:

  1. Komosę gotujemy i czekamy aż ostygnie.
  2. W tym czasie kroimy pomidory, ogórki, pietruszkę/koperek i wrzucamy do miski. Dodajemy komosę, olej/oliwę, przyprawy i całość mieszamy.

Taka sałatka to porcja dla 2-3 osób.

sobota, 22 listopada 2014

Tarta jagodowa

Ostatnio znalazłam w piwnicy złoża jagód w słoikach więc takiej okazji nie mogłam przepuścić. Od razu pomyślałam o jagodowej tarcie :)















Składniki:


Na ciasto:
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 kostki margaryny roślinnej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • ekstrakt waniliowy
  • lodowata woda

Na nadzienie:
  • 4-5 szklanek jagód
  • 2/3 szklanki cukru (jeśli używacie jagód ze słoika, które były już słodzone użyjcie mniej cukru)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę, margarynę, cukier i sól ucierać w blenderze. Następnie dodać ekstrakt i stopniowo dodawać wodę, aż masa będzie tworzyć całość. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. I tutaj jak kto woli- można podpiec spód lub tego nie robić. Ja zawsze podpiekam, bo wolę mieć pewność, że będzie upieczony i chrupiący.
  2. Wszystkie składniki na nadzienie mieszamy razem i wylewamy całość na spód tarty.
  3. Pieczemy około 30- 40 minut w temperaturze 180°C.
  4. Czekamy aż ostygnie lub tak jak ja jemy jak jeszcze jest ciepła :)

Zawsze robiąc spód do tarty wkładałam mąkę i ostrze blendera na chwilę do zamrażarki, a później wkładałam również przygotowane ciasto do zamrażarki. Tym razem tego nie zrobiłam i wyszło w sumie tak samo. Warunek jest taki, że margaryna musi być z lodówki i woda musi być lodowata. No i trzeba działać w miarę szybko, żeby z ciasta nie zrobiła się klejąca papka, ale zawsze w takiej sytuacji można je włożyć do tego zamrażalnika ;) Z tego przepisu powinno wam zostać trochę ciasta na ewentualne ozdoby takie jak paski na górze tarty, jednak jeśli ktoś chce bardziej ją przyozdobić proponuję zwiększyć trochę ilość ciasta.


sobota, 15 listopada 2014

Kruche ciasteczka

Zdecydowanie stały się jednymi z moich ulubionych- proste i przepyszne :) Miałam ogromne ambicje i chciałam przygotować do nich mus jabłkowy, ale skończyło się na tym, że zjadłam je po prostu z dżemem i masłem orzechowym- moje ulubione połączenie i pasuje do nich idealnie!
















Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki ryżowej
  • 1.5 szklanki mąki żytniej
  • pół szklanki posiekanych migdałów
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • pół szklanki oleju
  • około 2/3 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki cukru
  • ekstrakt z wanilii

Przygotowanie:

  1. Mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy mleko, olej, ekstrakt i  całość ugniatamy. Jeżeli masa nie będzie się kleić można dodać jeszcze trochę mleka.
  2. Masą wykładamy papilotki (najlepiej silikonowe lub metalowe). Najlepiej masę wyłożyć tak, aby powstało w środku delikatne wgłębienie na nadzienie.
  3. Pieczemy do pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Im dłużej pieczemy tym bardziej będą kruche i chrupiące.
  4. Po wystygnięciu zjadamy z ulubionym dżemem bądź innym nadzieniem :)

Z przepisu wychodzi mniej więcej 30 ciasteczek, ale znikają bardzo szybko ;)


wtorek, 11 listopada 2014

Kaszka z płatków jaglanych

Dzisiaj nie mam dla  Was typowego przepisu. Jest to raczej propozycja na śniadanie- pyszne, zdrowe i szybkie :)















Składniki:

  • pół szklanki płatków jaglanych
  • szklanka mleka roślinnego
  • dwie łyżeczki syropu klonowego (opcjonalne)
  • dżem lub dowolne owoce

Przygotowanie:

  1. Płatki jaglane gotujemy z mlekiem przez kilka minut aż całość zgęstnieje. Dodajemy syrop klonowy i mieszamy.
  2. Przelewamy do miski, dodajemy dżem lub owoce i jemy :)

Sami widzicie, że jest to ekspresowe śniadanie i można je przygotować na mnóstwo sposobów. Kolejną moją propozycją może być użycie bananów i startej czekolady. Najlepiej ugotować kaszkę na mleku waniliowym lub czekoladowym- wtedy od razu dodamy jej więcej smaku. Oczywiście syrop klonowy czy inny słodzik można pominąć jeśli używa się na przykład słodkich owoców, tak jak mówiłam opcji jest wiele :)


środa, 5 listopada 2014

Placek dyniowy

Placek dyniowy w okresie jesiennym to dla mnie wypiek obowiązkowy :) Dynia ma mnóstwo zastosowań, ja dzisiaj pokażę Wam jak łatwo przygotować taki placek.
















Składniki (tortownica 24 cm) :


Na placek:
  • szklanka mąki
  • 100 g margaryny roślinnej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • ekstrakt z wanilii
  • lodowata woda

Na nadzienie dyniowe:
  • 2 szklanki upieczonej dyni
  • szklanka mleka roślinnego
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 

Dodatkowo:
  • puszka schłodzonego mleka kokosowego
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Mąkę wkładamy na ok. pół godziny do zamrażarki. Następnie ucieramy w blenderze razem z margaryną, cukrem, solą i ekstraktem. Po chwili dodajemy stopniowo wodę, aż masa zacznie tworzyć całość. Owijamy masę folią i wkładamy do zamrażarki na ok. pół godziny.
  2. Kiedy ciasto jest w zamrażarce przygotowujemy nadzienie. W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki na nadzienie dyniowe.
  3. Wyciągnięte z zamrażarki ciasto musimy rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Można je podpiec 5-10 min. w piekarniku w temperaturze 200°C, ale należy pamiętać o fasolkach do pieczenia. Ja o nich zapomniałam i boki ciasta mi opadły. Jeśli ktoś ma dobry piekarnik nie musi najpierw podpiekać.
  4. Na ciasto wylewamy nadzienie dyniowe i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180°C, aż nadzienie będzie mieć odpowiednią konsystencję.
  5. Po wystudzeniu dekorujemy śmietaną kokosową (stała część mleka kokosowego ubita z cukrem).