czwartek, 30 października 2014

Halloweenowe mumie

Dzisiaj mam dla Was szybką halloweenową przekąskę- mumie z ciasta francuskiego. Ja zrobiłam je w wersji na słono, ale równie dobrze można je zrobić na przykład z owocami.















Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • mały brokuł
  • puszka kukurydzy
  • przecier pomidorowy

Przygotowanie: 






1. Ciasto francuskie kroimy w prostokąty, a następnie wycinamy w nich linie takie jak na zdjęciu









2. Ciasto w części bez linii smarujemy przecierem   pomidorowym, nakładamy kawałki brokuła, kukurydzę i zawijamy paski. Trójkąt u góry zawijamy tak, aby wyglądał jak głowa.









3. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200°C. 
Po upieczeniu można dorobić im oczy używając przecieru :)



Dodatki można wybrać dowolne- słone lub słodkie. Proponuję paski przeciągać z jednego boku aż do końca drugiego, ponieważ zostawiając je w połowie po upieczeniu mogą zepsuć efekt.



środa, 22 października 2014

Waniliowe ciasteczka w kształcie torebki herbaty

Waniliowe ciasteczka są bardzo prostym i w sumie podstawowym deserem. Jeśli jednak dla kogoś są zbyt banalne to proponuję nieco urozmaicić ich kształt, dodać czekoladę i mamy ciasteczka w kształcie torebki herbaty. Na pewno spodobają się gościom :)















Składniki:

  • 1 1/4 szklanki mąki (użyłam pół na pół pszenną i żytnią)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g margaryny roślinnej
  • 2-4 łyżki mleka roślinnego lub wody
  • 1/4 łyżeczki sody
  • ekstrakt waniliowy lub aromat
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • pół łyżeczki Planty

Przygotowanie:

  1. Wymieszać suche składniki z margaryną. Dodawać stopniowo mleko bądź wodę (aż masa zacznie się kleić) oraz wanilię.
  2. Ciasto rozwałkować i wyciąć kształty torebki herbaty. Otwór na nitkę można wyciąć przy pomocy końcówki cukierniczej. Ciasteczka włożyć do zamrażarki na około pół godziny.
  3. Wyciągnąć i wsadzić do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec około 10 minut.
  4. Jak ostygną przyozdobić czekoladą rozpuszczoną z Plantą, zawiesić nitkę i gotowe :)



Imieniny u cioci

piątek, 17 października 2014

Mleko owsiane

Kolejny przepis na mleko domowej roboty- tym razem owsiane. Tanie, szybkie w przygotowaniu i dobre :)



















Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • 4 szklanki wody (przegotowana, filtrowana lub mineralna)

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalewamy dwiema szklankami wody i odstawiamy na kilka godzin lub po prostu na noc.
  2. Do namoczonych płatków dolewamy kolejne dwie szklanki wody i dokładnie miksujemy.
  3. Przelewamy mleko przez sitko lub gazę i gotowe :)

Jeśli ktoś chce, aby smak był bardziej wyraźny może dodać na przykład szczyptę soli i łyżkę syropu klonowego. Takie mleko nie zawiera konserwantów więc należy je przechowywać w lodówce 3-5 dni. Jest to świetna alternatywa dla kupnego mleka.


wtorek, 14 października 2014

Owsianka

Dzisiaj przepis na banalną i pyszną owsiankę. Jest to bardzo klasyczne śniadanie i można je urozmaicać do woli :)
















Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • szklanka mleka roślinnego
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżka syropu klonowego (opcjonalne)
  • jabłko

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i gotujemy kilka minut. Przestajemy gotować kiedy gęstość owsianki nam odpowiada.
  2. Dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy i mieszamy.
  3. Jabłko trzemy lub kroimy na większe kawałki i dodajemy do naszej owsianki. Gotowe :)

Jak sami widzicie jest to banalne i szybkie śniadanie, a smak jabłka i masła orzechowego jest wspaniały!


czwartek, 9 października 2014

Kotlety z kalafiora

Dzisiaj przepis na ekspresowy obiad- kotlety z kalafiora. Bardzo lubię zapiekany kalafior więc stwierdziłam, że muszę spróbować zrobić z niego kotlety.
















Składniki:

  • około 300 g kalafiora
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • łyżka oleju
  • przyprawy do smaku
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Ugotowanego kalafiora rozgnieść. Dodać mąkę, olej, przyprawy i dokładnie wymieszać.
  2. Uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć kilka minut z każdej strony.
  3. Gotowe :)

Jak sami widzicie jest to naprawdę bardzo szybki posiłek i przede wszystkim smaczny. Można dodać dowolne przyprawy i uzyskać smak taki jaki się chce ;)


poniedziałek, 6 października 2014

Naleśniki

Trochę czasu minęło od ostatniego wpisu, ale dzisiaj mam dla Was przepis na naleśniki z serkiem :)


Składniki:

  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • opakowanie tofu naturalnego
  • sok z cytryny
  • dowolne owoce
  • cukier lub syrop

Przygotowanie:

  1. Mieszamy razem mąkę, mleko, sól oraz olej. Ciasto powinno być dość gęste.
  2. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy naleśniki.
  3. Tofu rozdrabniamy i dodajemy sok z cytryny. Dodajemy tyle soku ile chcemy :) Serek można posłodzić cukrem bądź syropem na przykład klonowym.
  4. Na talerzu kładziemy naleśnika, nakładamy trochę serka, pokrojone owoce, i zawijamy. Całość polałam dodatkowo syropem z żurawiny.

Bardzo proste i przepyszne śniadanie :) Oczywiście zamiast owoców można użyć warzyw i zjeść takie naleśniki na słono.