niedziela, 31 sierpnia 2014

Warzywne kotlety z kaszy jaglanej

Kaszy jaglanej używam ostatnio bardzo dużo, głównie na słodko. Ponieważ ma ona mnóstwo zastosowań stwierdziłam, że muszę w końcu zrobić z niej warzywne kotlety :)















Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • mały brokuł
  • pół puszki kukurydzy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną gotujemy i czekamy aż trochę przestygnie.
  2. Dodajemy ugotowanego, pokrojonego brokuła i kukurydzę. Następnie przyprawiamy i całość mieszamy.
  3. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
  4. Smażymy lub pieczemy do uzyskania złocistego koloru.

Oczywiście można dodać dowolne warzywa na przykład zamiast brokuła i kukurydzy dodać pieczarki i cebulkę :) Opcji jest mnóstwo, a takie kotlety są naprawdę dobre!


sobota, 23 sierpnia 2014

Placuszki owsiane z bananami

Jak wiecie uwielbiam placki na śniadanie. Kolejną wersją jaką  zrobiłam są placuszki owsiane- pyszne, zdrowe, bez cukru :)














Składniki:

  • szklanka mąki owsianej (ja zmieliłam płatki)
  • banan
  • 8-10 łyżek mleka
  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • łyżka oleju
  • szczypta cynamonu (opcjonalne)

Przygotowanie:

  1. Pół banana rozgnieść widelcem. Połączyć go z resztą składników i dokładnie wymieszać.
  2. Pozostałą połowę banana pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z ciastem.
  3. Smażyć z odrobiną oleju i gotowe :)

Placuszki owsiane robi się bardzo szybko. Nawet jeśli ktoś nie ma gotowej mąki owsianej samodzielnie robi się ją ekspresowo. Placuszki można zjeść na przykład z owocami, konfiturą lub tak jak ja- z syropem klonowym.

Jeśli ktoś szuka inspiracji na placuszkowe śniadanie może skorzystać z moich przepisów:




czwartek, 21 sierpnia 2014

Kasza gryczana z pieczarkami i cebulką

Dzisiaj przedstawię Wam bardzo szybki pomysł na obiad :)













Składniki:

  • 1-2 woreczki kaszy gryczanej
  • kilkanaście pieczarek
  • cebula
  • olej (ja użyłam oleju z bazylią i czosnkiem)
  • przyprawy

Przygotowanie:

  1. Gotujemy kaszę.
  2. Na patelni dusimy obrane i pokrojone pieczarki. Kiedy trochę zmiękną dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy.
  3. Dodajemy około 1-2 łyżki oleju i przyprawiamy.
  4. Dodajemy kaszę, mieszamy i gotowe :)

Taki obiad jest bardzo szybki i zarazem smaczny, idealny w dni kiedy na gotowanie nie ma się czasu i ochoty :)



wtorek, 19 sierpnia 2014

Sałatka śródziemnomorska

Dzisiaj kolejny przepis na sałatkę- łatwą w przygotowaniu, ale niebanalną w smaku :)












Składniki:

  • około 350 g drobnego makaronu
  • 2-3 średnie pomidory (bardzo dobrze będą smakować również suszone pomidory)
  • słoiczek karczochów
  • 2 małe cebulki
  • pietruszka
  • koperek
  • kilkanaście oliwek

Składniki na dressing:
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy i czekamy aż przestygnie.
  2. Do miski z makaronem wrzucamy pokrojone pomidory, karczochy, cebulkę, koperek, pietruszkę oraz oliwki.
  3. W miseczce mieszamy składniki na dressing, a następnie wlewamy go do sałatki i całość mieszamy.
  4. Kosztujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze soli i pieprzu :)


Sałatka zamiast kanapki!

czwartek, 14 sierpnia 2014

Placuszki jaglane z makiem

Ostatnio stwierdziłam, że muszę zrobić kolejną wersję placków jaglanych, a ponieważ miałam ochotę na mak to połączyłam go właśnie z tymi plackami :)

















Składniki:

  • szklanka mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • łyżka oleju
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżka maku

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto połączyć, a następnie dodać mak i wymieszać.
  2. Smażyć placuszki na wolnym ogniu przez kilka minut.
  3. Zjeść z cukrem pudrem lub konfiturą :)

Placuszki są dość szybkie w przygotowaniu, z przepisu wychodzi około 7 średnich placków. Są one bardziej kruche niż placki z ugotowanej kaszy jaglanej, ale bardzo dobre :)


wtorek, 12 sierpnia 2014

Mleko ryżowe

Ostatnio bardzo mnie zainteresowały roślinne mleka domowej roboty. Zrobiłam już sojowe, jednak nie za bardzo mi zasmakowało więc postanowiłam zrobić ryżowe i spodobało mi się :) Bardzo szybko się je przygotowuje i jest zdrowsze oraz tańsze od sklepowego.



















Składniki:

  • woreczek dowolnego ryżu (100 g)
  • 4-5 szklanek gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Gotujemy ryż do miękkości ze szczyptą soli.
  2. Po ugotowaniu wyciągamy z woreczka i blendujemy z dwoma szklankami wody. Po chwili dodajemy resztę wody i ponownie blendujemy.
  3. Mleko przelewamy przez sitko i gotowe :)

Jeśli ktoś lubi gęste mleko niech doda 3 szklanki wody- ja dodałam 5, bo nie lubię gęstego mleka. Z woreczka ryżu i 4 szklanek wody wychodzi litr mleka. Ryż można gotować z laską wanilii lub cynamonu, żeby mleko miało bardziej wyraźny smak lub można dodać cukier czy na przykład syrop klonowy, aby było słodkie.


niedziela, 10 sierpnia 2014

Ryż na mleku

Kolejny przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Jest to pomysł idealny na śniadanie, obiad czy nawet kolację- co kto lubi :)


















Składniki:

  • jedna miarka ryżu na mleko (może być zwykły)
  • dwie miarki mleka roślinnego
  • cukier (daję zawsze około 2 łyżki na jedną miarkę ryżu, chyba że mleko jest słodzone- wtedy daję mniej)

Przygotowanie:

  1. Ryż i mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu- aż ryż będzie miękki.
  2. Podajemy z owocami, dżemem lub bez niczego :)

Jeżeli ryż wchłonie mleko i nadal będzie twardawy można dodać jeszcze pół szklanki mleka.



czwartek, 7 sierpnia 2014

Bigos

Uwielbiam domowy bigos. Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zdecydowanie warto :)














Składniki:

  • główka kapusty
  • słoik kiszonej kapusty
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • garść suszonych grzybów
  • mała puszka przecieru pomidorowego
  • przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do bigosu, liść laurowy itp.)

Przygotowanie:

  1. Główkę kapusty pokroić i ugotować.
  2. Odcedzić, dodać startą marchewkę, pokrojoną cebulę, kapustę kiszoną i namoczone w wodzie grzyby.
  3. Podgotować, a następnie dodać przecier i doprawić.
  4. Gotować na wolnym ogniu jeszcze przez około godzinę, aż wszystko ładnie się połączy.



wtorek, 5 sierpnia 2014

Placki, placki, placki!

Placki to zdecydowanie jedne z moich ulubionych śniadań :) Przygotowuje się je bardzo szybko i są przepyszne! Na moim blogu znajdziecie podstawowy przepis na placki- tutaj, albo przepis na placki jaglane :)
Dzisiaj podam Wam kilka propozycji, dzięki którym będzie mogli je urozmaicić, bo świetnie smakują ze wszystkimi owocami. U mnie na pierwszym miejscu stoją banany.
                                                                                                                                                                                           




Czekoladowe z bananami

Dodajemy 1-2 łyżeczki kakao i pokrojonego banana











Świetnie smakują z koktajlem kawowo- bananowym. Banana blendujemy z espresso i zalewamy mlekiem :)













Placuszki truskawkowe

Po prostu dodajemy pokrojone truskawki :)












Można do nich przygotować koktajl bananowo- truskawkowy








Placuszki bananowe

Tym razem bez kakao- po prostu dodajemy pokrojonego banana












Placuszki z malinami i borówkami

Również jedne z moich ulubionych. Są słodziutkie i mają delikatny, kwaśny posmak dzięki malinom.
Do ciasta dodajemy garść borówek i malin.
Do tego zawsze robię koktajl banan- malina- borówka- pycha!

sobota, 2 sierpnia 2014

Czekoladowe serniczki z jeżynami

Podam Wam kolejny przepis na serniczki na zimno- tym razem czekoladowe z jeżynami :)















Składniki:

  • opakowanie tofu naturalnego
  • 120 ml mleka roślinnego
  • łyżeczka agaru
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • aromat lub ekstrakt z wanilii (opcjonalne)
  • herbatniki (około 70 g)
  • 3 łyżki margaryny roślinnej- można ją zastąpić na przykład masłem orzechowym, olejem kokosowym, dżemem, kremem czekoladowym
  • miseczka jeżyn
  • dodatkowo pół łyżeczki agaru (do jeżyn)

Przygotowanie:

  1. Herbatniki kruszymy i mieszamy z roztopioną margaryną. Masę wykładamy do papilotek.
  2. Tofu blendujemy na gładką masę z mlekiem wymieszanym z agarem.
  3. Wylewamy do garnka, dodajemy cukier, kakao, cukier waniliowy i ekstrakt, a następnie musimy całość zagotować.
  4. Masę serową wylewamy na herbatnikowy spód- około 1.5 łyżki tak, żeby zostało miejsce na jeżyny.
  5. Umyte jeżyny bendujemy i mieszamy z agarem. Gotujemy i wylewamy na serową masę.
  6. Serniczki wkładamy do lodówki na parę godzin i gotowe :) Później można je udekorować świeżymi jeżynami.



Jeżyny 2014