czwartek, 31 lipca 2014

Kokosowo- czekoladowy sernik z tofu

Dzisiaj przepis na kokosowy sernik z czekoladą :)















Składniki na tortownicę 22 cm:

  • 2 kostki tofu naturalnego
  • budyń waniliowy
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • pół szklanki mleka kokosowego (schłodzonego przez około godzinę)
  • około 150 g herbatników
  • pół kostki margaryny roślinnej
  • tabliczka gorzkiej czekolady (ja użyłam pomarańczowej)
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 6 łyżek cukru
  • sok z całej cytryny

Przygotowanie:

  1. Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z rozpuszczoną margaryną. Wykładamy na spód tortownicy.
  2. Tofu blendujemy z budyniem, mlekiem, cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
  3. Siekamy 1/3 tabliczki czekolady i mieszamy z masą serową. Całość wylewamy na przygotowany spód i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 175°C.
  4. Jak ciasto ostygnie wylewamy na nie roztopioną czekoladę z mlekiem i gotowe :)


Oczywiście ciasto można upiec w mniejszej tortownicy- będzie po prostu wyższe :) Lepiej wtedy zrobić nieco mniej herbatnikowego spodu.



wtorek, 29 lipca 2014

Zupa brokułowa

Dzisiaj po raz pierwszy przepis na zupę, jedną z moich ulubionych, zupę brokułową :)















Składniki:

  • pół kilograma brokułów (mogą być mrożone)
  • 3-4 ziemniaki
  • włoszczyzna
  • 100 ml wody i łyżeczka mąki do zagęszczenia (na litr zupy)
  • przyprawy do smaku (pieprz, sól)

Przygotowanie:

  1. Różyczki brokuła wrzucamy do garnka.
  2. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, włoszczyznę kroimy. Wszystko wrzucamy do garnka.
  3. Zalewamy wodą i gotujemy. Ilość wody zależy od tego jak gęstą zupę chcemy mieć.
  4. Gdy już zacznie się gotować dodajemy wodę wymieszaną z mąką, a następnie doprawiamy.

Zupa brokułowa jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna :)

niedziela, 27 lipca 2014

Mrożone karmelowe latte

W upał najlepiej zastąpić zwykłą kawę- mrożoną. Jest pyszna i orzeźwiająca :)



















Składniki na szklankę 250 ml:

  • espresso
  • 150 ml zimnego mleka roślinnego
  • 2 łyżeczki syropu karmelowego
  • 2 duże kostki lodu

Przygotowanie:

  1. Mleko i syrop wlewamy do szklanki i mieszamy. Dodajemy kostki lodu.
  2. Powoli wlewamy espresso, żeby uzyskać dwie warstwy. Można to zrobić za pomocą łyżki.
  3. Przyozdabiamy pianką z mleka, startą czekoladą/kakao lub po prosty wypijamy :)

Zamiast syropu karmelowego można dodać inny dowolny syrop lub ominąć ten krok jeśli ktoś woli gorzką kawę. Najlepiej użyć naturalnego mleka, ponieważ waniliowe jest już słodzone, wtedy należy zmniejszyć ilość syropu, chyba że ktoś lub słodką kawę.



piątek, 25 lipca 2014

Placuszki jaglane

Ostatnio placki stały się moim ulubionym pomysłem na śniadanie. Dodaję do nich różne owoce więc taki posiłek mi się szybko nie znudzi :)














Składniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka cukru


Przygotowanie:

  1. Do kaszy dodajemy mleko i olej, a następnie suche składniki i mieszamy.
  2. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy nasze placuszki. Na jeden placek dałam 2 łyżki ciasta.
  3. Polewamy nasze placki syropem klonowym, posypujemy cukrem pudrem lub zjadamy z konfiturą :)

Niestety nie pamiętam ile placuszków wychodzi z tego przepisu, bo już miałam na nie taką ochotę, że nawet ich nie policzyłam :P Wydaje mi się że około 8 średnich placków.


środa, 23 lipca 2014

Placek jabłkowy

Kolejny przepis to przepyszny placek jabłkowy. Bardzo dobry zarówno na ciepło jak również na zimno :)















Składniki:


Na ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny bezmlecznej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • zimna woda

Na nadzienie:
  • około 10 jabłek
  • pół szklanki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • niepełna łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Mąkę i ostrze blendera schładzamy w zamrażarce przez około pół godziny. Dzięki temu nasze ciasto wyjdzie idealnie.
  2. Po schłodzeniu montujemy ostrze, wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojoną, zimną margarynę, sól i blendujemy przez chwilę.
  3. Następnie stopniowo dodajemy wodę, aż ciasto będzie można ugniatać. Wyciągamy je z blendera i chwilę ugniatamy, a następnie wkładamy do zamrażalnika na około godzinę (pół godziny również wystarczy jeśli komuś się spieszy :)
  4. Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w jakie się chce kawałki. Ja jabłka posiekałam w blenderze na mniejsze kawałki.
  5. Do jabłek dodajemy cukier oraz cynamon i mieszamy. Ilość cukru zależy od słodyczy jabłek. Jeśli jabłka są kwaśne pół szklanki, a nawet 3/4 będzie odpowiednie. Jeżeli jabłka są słodkie lepiej dodawać cukier stopniowo, żeby nie przesłodzić. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy ponownie.
  6. Kiedy nasze ciasto jest już schłodzone dzielimy je na dwie części (jedna większa od drugiej). Większą część musimy rozwałkować na grubość około 4-5 mm i wyłożyć nią spód i boki tortownicy.
  7. Wykładamy nasze nadzienie i przykrywamy pozostałym, rozwałkowanym ciastem. Ciasto z góry należy ponacinać lub wyciąć kształty.
  8. Placek należy piec przez 10 minut w temperaturze 320°C, a następnie przez około 50 minut w temperaturze 180°C- aż będzie złociste. 
  9. Ostudzić lub zjeść na ciepło :)

Po około 30 minutach należy spoglądać na ciasto, bo może być gotowe szybciej. Można je podać opruszone cukrem pudrem lub z jakimś sorbetem. Lepiej nie przesadzać z grubością ciasta, jeśli nam zostanie możemy je zamrozić lub zrobić tartaletki :) Jeśli ktoś chce może dodać odrobinę aromatu do ciasta, wtedy będzie miało piękny zapach i delikatny posmak danego aromatu- na pewno świetnie skomponuje się z nadzieniem.





poniedziałek, 21 lipca 2014

Leczo z cukinii

Dzisiaj podam Wam przepis na jedną z moich ulubionych letnich potraw- leczo z cukinii.
















Składniki:

  • około 1,5 kg cukinii
  • 3 cebule
  • czerwona i żółta papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka pieczarek
  • 3 duże pomidory
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ketchup
  • pieprz, sól
  • sos chili (opcjonalnie)
  • przyprawa do leczo (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Można ją wcześniej obrać i  wydrążyć pestki- mi to nie przeszkadzało :) Dodajemy pokrojoną paprykę, pieczarki, cebule i zmiażdżony czosnek.
  2. Do garnka wlewamy nie więcej niż 1/4 szklanki wody i zaczynamy gotować całość na wolnym ogniu.
  3. Obieramy pomidory ze skórki i kroimy w kostkę- najłatwiej obrać pomidory nacinając je z dwóch stron i zalewając gorącą wodą na minutę. Po tym czasie skórka sama odejdzie.
  4. Gdy już nasze warzywa zmiękną i puszczą sok dodajemy pomidory i mieszamy.
  5. Teraz zabieramy się za doprawianie- wiadomo, każdy woli inny smak. Ja użyłam 2 łyżek sosu chili, 3 łyżek ketchupu, soli, pieprzu i sporo przyprawy do leczo.
  6. Na koniec dodajemy dwie łyżki oliwy i gotowe :)




Cukinia 2014

sobota, 19 lipca 2014

Konkurs!

Razem z magazynem e!stilo przygotowaliśmy dla Was konkurs. Do wygrania jest półroczna prenumerata tego magazynu więc warto wziąć udział :) Magazyn e!stilo promuje zdrowy tryb życia, który staje się coraz bardziej popularny. Zawiera świetne porady zarówno dla tych, którzy od dawna cenią sobie taki styl, ale również dla tych, którzy dopiero go poznają.

Aby wziąć udział w konkursie musicie dodać komentarz pod tym postem i odpowiedzieć na pytanie:

JAKI JEST WASZ POMYSŁ NA LETNIĄ BABECZKĘ?


W babeczce możecie wykorzystać owoce i również warzywa, co tylko chcecie. Babeczka musi być oczywiście wegańska. Komentarze można dodawać do 10 sierpnia. 


Zapraszam do udziału w konkursie :)



piątek, 18 lipca 2014

Kokosanki

Ostatnio przypomniało mi się, że moja babcia bardzo często robiła kokosanki jak byłam mała i stwierdziłam, że też muszę je zrobić :)
















Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru (około pół szklanki)
  • 100 ml mleka roślinnego
  • pół- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • pół łyżeczki Planty

Przygotowanie:

  1. Mieszamy razem wiórki kokosowe, mąkę i cukier i dodajemy 50 ml mleka, a następnie mieszamy całość.
  2. Jeżeli się nie klei dodajemy jeszcze trochę mleka, aż z masy będzie można formować kulki. Ostatecznie zużyłam 80 ml mleka.
  3. Formujemy na blasze kulki i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C aż kokosanki będą miały złocisty kolor.
  4. Roztapiamy czekoladę z Plantą i moczymy spody ostudzonych kokosanek, a następnie przyozdabiamy z góry czekoladą :)

Kokosanki najlepiej trzymać w pojemniku, żeby nie stwardniały. Z przepisu wyszło 27 kokosanek. Jeżeli chcecie uzyskać mocno słodki smak to warto zwiększyć ilość cukru do 3/4 szklanki. Wydaje się dużo, ale gorzka czekolada niweluje słodycz. Można też po prostu pominąć etap z czekoladą.Oczywiście używając pół szklanki cukru również są słodkie, powiedziałabym że idealne :)


Placuszki jabłkowe

Dzisiaj podam Wam przepis idealny na śniadanie- placuszki z jabłkami. Robi się je bardzo szybko i składniki odmierza się łyżkami więc łatwiej być nie mogło :)














Składniki:

  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 8 łyżek mleka roślinnego
  • jabłko
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki mieszamy razem, jabłko kroimy w kostkę, wrzucamy do ciasta i ponownie mieszamy.
  2. Rozlewamy ciasto na rozgrzanej patelni i smażymy na wolnym ogniu.

Placuszki można zjeść z cukrem pudrem, z musem jabłkowym, albo po prostu same :)


środa, 16 lipca 2014

Pasta z bobu

Dzisiaj przepis na bardzo popularną ostatnio pastę z bobu. Zrobiłam ją po raz pierwszy i bardzo przypadła mi do gustu. Z pewnością zrobię znowu i trochę ją urozmaicę :)
















Składniki:

  • około pół kilograma ugotowanego, obranego bobu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy

Przygotowanie:

  1. Bób wrzucamy do miski, dodajemy oliwę, rozgnieciony czosnek, 2 łyżki soku z cytryny i dowolne przyprawy (u mnie pieprz, sól i granulowany czosnek), a następnie blendujemy na gładką masę.
  2. Kosztujemy i ewentualnie dodajemy trzecią łyżkę soku z cytryny i dalej doprawiamy.

Sok z cytryny najlepiej dodawać stopniowo, tak samo przyprawy, aż do osiągnięcia pożądanego smaku.


niedziela, 13 lipca 2014

Ciasto w kubku

Jeżeli tak jak ja lubicie ciasto to ten przepis jest idealny dla Was :) Nie zawsze chce mi się upiec biszkopt, przełożyć go kremem i udekorować. W takich sytuacjach ciasto w kubku sprawdza się idealnie, a jego przygotowanie zajmuje niecałe 2 minuty!















Składniki:

  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • czubata łyżka kakao
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki mleka roślinnego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ekstrakt z wanilii lub aromat

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki mieszamy w kubku lub mieszamy w misce i przelewamy do kubka. 
  2. Ciasto "pieczemy" w mikrofalówce przez minutę i gotowe! :)

Ja moje ciasto wyjęłam i zjadłam z malinami, ale można można je zjeść od razu z kubka. Ciasto powinno wyrosnąć do połowy- 3/4 kubka. Jeśli ktoś chce więcej niech zwiększy przepis :) Moje ciasto nie wyrosło aż tak, ponieważ moja mikrofalówka nie grzeje równomiernie, ale i tak było pyszne! Ten przepis jest idealny w dni, kiedy nie mamy siły na pieczenie ciasta, ale mamy na nie ochotę :D


sobota, 12 lipca 2014

Omlet z pomidorami i szczypiorkiem

Tofu ma bardzo dużo zastosowań. Ja dzisiaj zrobiłam z niego omlet. Taki omlet to pyszne śniadanie, a przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę :)

















Składniki:

  • opakowanie tofu naturalnego (180 g)
  • 100 ml mleka roślinnego (nie słodkie) lub wody
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • pomidor
  • szczypiorek
  • przyprawy (u mnie pieprz, sól, słodka papryka, curry)

Przygotowanie:

  1. Tofu blendujemy na gładką masę razem z wodą/mlekiem i skrobią.
  2. Pomidora kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy i dodajemy do masy. Przyprawiamy.
  3. Smażymy z niewielką ilością oleju kilka minut z każdej strony pod przykryciem.

Do takiego omletu można dodać jakiekolwiek warzywa- smakuje bardzo dobrze. Jest to idealny pomysł na śniadanie.



niedziela, 6 lipca 2014

Babeczki oreo

Dzisiaj przepis na przepyszne babeczki oreo :)

















Składniki:

  • składniki na babeczki czekoladowe (przepis tutaj)
  • opakowanie oreo (150g)
  • puszka schłodzonego mleka kokosowego

Przygotowanie:

  1. Pokruszyć paczkę oreo.
  2. Połowę wrzucić do ciasta i upiec babeczki.
  3. Schłodzone mleko kokosowe ubić i wymieszać z resztą pokruszonych ciasteczek.
  4. Udekorować ostudzone babeczki kremem na przykład używając rękawa cukierniczego.
  5. Zjeść :)


piątek, 4 lipca 2014

Wegańska babeczka na Facebooku :)

Od dzisiaj możecie również odwiedzać mojego fanpage'a na Facebooku. Będę Was w ten sposób powiadamiać o nowych postach, ale również publikować przydatne i ciekawe informacje dotyczące ogólnie weganizmu. Zapraszam wszystkich to polubienia i śledzenia! :)


Jutro przepis na wegańskie babeczki oreo ;)


czwartek, 3 lipca 2014

Parówki z cebulką

Podam Wam moją propozycję na obiad, a może nawet komuś się spodoba na śniadanie :P















Składniki:

  • 4 parówki sojowe
  • cebula
  • przyprawy
  • olej, oliwa lub margaryna roślinna

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w krążki a następnie poddusić na patelni.
  2. Dodać pokrojone parówki i przyprawić (ja użyłam soli, pieprzu i słodkiej papryki).
  3. Zjeść z chlebem lub ziemniaczkami :)

Parówki zjadłam z ziemniakami i podduszonymi na patelni pieczarkami. Lubię takie obiady kiedy nie chce mi się za bardzo nic robić :P Parówki świetnie smakują z cebulką.



wtorek, 1 lipca 2014

Jajecznica z tofu

Dzisiaj podam podstawowy przepis na jajecznicę bez jajek czyli tak zwaną tofucznicę :)













Składniki:

  • opakowanie tofu
  • przyprawy (sól, pieprz)
  • szczypiorek
  • pomidor
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Tofu rozdrabniamy i podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy, dodajemy przyprawy i mieszamy.
  2. Kroimy szczypiorek i mieszamy z tofucznicą.
  3. Na talerz wykładamy tofucznicę, pokrojone pomidory i gotowe :)



Jest to pomysł na bardzo szybkie śniadanie. Ja użyłam tofu czosnkowego więc dodatkowo miało więcej smaku. Zrobiłam również inną wersję tofucznicy. Ta pierwsza jest bardziej sucha więc jeśli ktoś za taką nie przepada to druga wersja z pewnością przypadnie mu do gustu :) Dodałam do niej pokrojonego pomidora i odrobinę więcej oliwy, wsypałam też trochę curry i słodkiej papryki. Oczywiście można dodać takie przyprawy jakie się lubi lub wymieszać tofucznicę z innymi warzywami.